Spektakl u Subotici: Gosti iz Bolivije, Kolumbije, Malezije, Rusije, Mađarske očarali publiku (VIDEO)

Youtube printscreen Robert Futo
342

Nemam puno prilike da putujem, a gledajući igru i pesmu iz raznih zemalja sveta imam osećaj kao da sam bila u njima. A verovatno neću nikada. Zato svake godine nestrpljivo čekam “Interetno”! Ushićeno, dok pokušava da nadjača muziku sa Dalekog istoka, koja se ovih dana prolama centrom Subotice, kaže tinejdžerka Jelena M., koja zajedno sa stotinama sugrađana uživa u nastupima 23 folklorne grupe iz Rusije, Kolumbije, Bolivije, Malezije, susedne Mađarske i, naravno, Srbije, ovogodišnjim učesnicima 18. festivala “Interetno”, pišu Novosti.

“Predstavićemo igru po kojoj je Bolivija prepoznatljiva, ali se najviše igra u tri pokrajine i nama je najbliža. Mi ih zovemo severni, južni i istočni ples”, kaže Raisa Toriko iz Bolivije, jedna od 750 plesača koji su zaplesali na prostoru nazvanom “Etnopolis”.

Youtube printscreen Robert Futo

Čuvenom “Kaćušom” i setnom “Podmoskovske večeri” članovi folklornih ansambala “Tanok” i “Kazbek” iz Rusije podigli su Suboticu na noge.

“Jako je lepo videti kako publika peva sa nama, kako zna čitav tekst. To jeste zbog sličnog jezika, ali i zbog ljubavi naroda i naše dve zemlje”, ističe Sonja iz ansambla “Kazbek”.

Youtube printscreen Robert Futo

Pre 18 godina, kada je u organizaciji Mađarskog kulturnog centra “Nepker” – “Interetno” počeo svoju istoriju kao jednodnevni skup, ni sami organizatori nisu slutili da će postati višednevno dešavanje širokog spektra umetnosti, koje je tokom godina održavanja posetilo više od 250.000 posetilaca.

“Festival je prešao dug put od malog dvorišta “Nepkera”, kada je prvi put organizovan 2002. godine i trajao samo jedno popodne, do velikog Etnopolisa u centru grada – naglašava Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Dragan Đorđević, predsednik Međunarodne organizacije folklornih festivala, naglasio je da je “Interetno” jedan od najvećih folklornih međunarodnih festivala u Srbiji.

“Od ove godine devet festivala u Srbiji je pod pokroviteljstvom nacionalne Sekcije za saradnju sa Uneskom pri Ministarstvu spoljnih poslova, a među njima je i “Interetno” festival”, smatra Đorđević.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More