NIS-ovi stipendisti iz Srbije najbolji na ruskim fakultetima

Foto: Beoinfo
137

BEOGRAD – Kroz program “Energija znanja” 18 stipendista NIS-a ove godine diplomiralo je na ruskim univerzitetima i bili su među najboljim studentima, a šestoro akademaca iz Beograda primio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić.

Od 18 stipendista, koji su diplomirali ove godine, šestoro će nastaviti master studije u Rusiji, dok će ostali od septembra početi da rade u NIS-u.

Gradonačelnik Radojičić kaže da se često zaboravlja koliko dobre univerzitete ima Rusija i koliko je uspešnih ljudi, svetskih naučnika poteklo sa ruskih univerziteta.

“NIS i Gasprom su odgovorne kompanije koje su obezbedile sredstva i stipendirale mlade ljude iz Srbije. Mi, kao društvo moramo da vodimo računa da uspeesni mladi ljudi ostanu u Srbiji”, naveo je Radojičić.

Foto: Beoinfo

Ističe da je NIS društveno odgovorna kompanija koja osim programa “Energija znanja” ima i druge, a obezbeđuje i sredstva za takmičenje naših mladih matematičara na svetskim olimpijadama.

Program “Energija znanja” pokrenut je 2012. godine i podrazumeva saradnju sa školama, naučnim društvima, fakultetima i univerzitetima u Srbiji, regionu i Rusiji, kao i individualne programe – stipendiranje studenata.

Kroz program stipendiranja do sada je prošlo više od 90 studenata, od čega je za studiranje na prestižnim Ruskim univerzitetima dodeljeno 30 stipendija.

Zamenik generalnog direktora NIS-a, direktor Funkcije za odnose sa državnim organima i korporativne komunikacije NIS-a Vadim Smirnov istakao je dobru saradnju sa gradom Beogradom i u drugim programima kao što je program “Zajednici zajedno”, gde su obezbeđena sredstva za zdravstvene ustanove u Beogradu.

Foto: Beoinfo

On je naglasio da stipendiste koji su završili fakultete čeka posao u NIS-u, a neki od njih će nastaviti master studije takođe u Rusiji.

Kako kaže stipendisti NIS-a nisu bili samo najbolji studenti iz Srbije, već najbolji studenti u Rusiji.

“Većina njih su dobili diplome sa odlikovanjem, a to znači da su više od 80 odsto ocena bile najviše ocene. Sistem obrazovanja u Srbiji može da bude ponosan na takve rezultatima”, rekao je Smirnov.

Dodaje da će NIS nastaviti i dalje saradnju sa Beogradom kroz razne programe.

Među stipendistima NIS-a danas je bila i Jovana Karanović koja je završila osnovne studije na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas “Gupkin” u Moskvi i od septembra biće u redovima kompanije NIS.

Studiranje na jednom od najprestižnijih univerziteta za nju je bila čast i obaveza, obaveza da u najboljem svetlu predstavi Srbiju, ali i opravda poverenje NIS-a.

“Za mene status stipendiste NIS bila značajna prekretnica, korak bliže ka ostvarenju cilja. Od septembra počinjemo da radimo u NIS-u i verujem da ćemo imati priliku da primenimo stečeno znanje sa fakulteta, ali i tokom prakse koja je održavana svakog leta u kompaniji”, navela je ona.

Dušan Jakovljević nakon završenih osnovnih studija od NIS-a je dobio priliku da nastavi master studije.

On je zahvalio NIS-u na stipendiji i što su tokom studija mogli da se posvete nauci ne razlišljajući za praksu i posao.

Osim Jovane i Dušana kod gradonačelnika su danas bili i Anđela Avramović, Irena Gorjanc, Luka Perišić, Rastko Rašajski.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More