Matija Bećković sav prihod sa poetskih večeri darivao za svetinje Kosova i Metohije

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
303

Prihod prikupljen na večeri poezije Matije Bećkovića krajem prošle godine, direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević i pesnik Matija Bećković danas su u Zvezdara teatru uručili vladiki raško-prizrenskom Teodosiju. Prihod je namenjen Kosovu i Metohiji.

Duško Kovačević FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Veče sa Matijom je tradicionalni dobrotvorni program koji Matija Bećković održava u Zvezdara teatru preko 20 godina.

Svih prethodnih godina prihod je darovan onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Naš slavni pesnik Matija Bećković u izjavi za Tanjug kaže da nema ništa lepše i radosnije nego da se novac ljubitelja poezije nekom daruje.

„Kome bi to bilo prirodnije i primerenije nego vladiki raško-prizrenskom Teodosiju za svetinje Kosova i Metohije! Kosovo je delo poezije i ko voli i brani poeziju, voli i brani Kosovo. Kosovo je izgubljeno, ali nam ga traže, a pesnici su otpevali svoje, ali ih se tirani još boje“, kazao je Bećković.

Zahvalio se Zvezdara teatru koji ga je, kako kaže, već 22. put učinio dobrotvorom.

„Ima darodavaca sa više para, ali čistijih para nema od onih dobijenih za poeziju i darovanih za Kosovo“, kazao je Bećković.

Svoju zahvalnost iskazao je i vladika raško-prizrenski Teodosije u pisanoj izjavi medijima, jer je bio sprečen da se sretne sa novinarima u Zvezdara teatru.

„Veoma smo blagodarni našem dragom prijatelju gospodinu Matiji Bećkoviću koji je posetio Prizrensku bogosloviju i lično se uverio kako naši učenici i profesori žive i rade. Takođe smo blagodarni što je odvojio ovaj prihod Prizrenskoj bogosloviji. To nam daje obavezu, ali nas i ohrabruje da istrajemo na našem putu koji danas nije nimalo lak i da opstanemo na tim našim svetim prostorima“, piše u izjavi vladike raško-prizrenskog.

Vladika Teodosije navodi da bi bio zadovoljniji kada bi „što više naših ljudi bilo srcem prisutno na Kosovu i Metohiji, ako to nisu ili ne mogu da budu fizički“.

eparhija-prizren.com

„Mislim da će Matijin primer podstaći mnoge druge da svoju pažnju, misao i sve što posedujemo usmerimo ka tome da sačuvamo naše Kosovo i Metohiju“, naveo je u izjavi vladika Teodosije.

Krajem ove godine u Zvezdara teatru biće organizovano 23. veče poezije pesnika Matije Bećkovića.

Čitaće se poznati, ali i novi stihovi uvaženog pesnika, a prihod će biti doniran kao i prethodnih godina.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More