Skup o srpsko-američkim odnosima u Beogradu, dolaze naučnici iz regiona, Evrope, SAD

Wikimedia commons
173

Narodna skupšina biće 11. septembra domaćin naučnog skupa o srpsko-američkim odnosima, koji će okupiti više desetina naučnika iz više država regiona, Evrope i SAD.

Na konferenciji bi trebalo da učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, navodi direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović, jedan od organizatora skupa.

On za Tanjug kaže da će to biti najveći naučni skup na temu srpsko-američkih odnosa, na kojem će se analizirati problemi u odnosima dve strane i mogućnosti unapređenja saradnje.

“Cilj konferencije je da se analiziraju sve one stvari koje su dovele do loših odnosa kako bi se isti unapredili. U dva svetska rata Amerika i Srbija koračale su zajedno. Naše zastave bile su vezane, prolivali smo istu krv i prosto je nezamislivo da su poslednjih 30 godina ti odnosi dovedeni na najnižu meru i da i dan-danas mi nekad doživljavamo SAD kao neprijateljsku državu”, rekao je Trifunović.

Kako kaže, cilj je da se ustanove greške i problemi sa obe strane i da se daju smernice i određene sugestije političarima, te je iz tog razloga izabrana Skupština Srbije kao mesto gde se konferencija održava.

Trifunović očekuje da predsednik Republike Aleksandar Vučić bude prisutan, kao i brojni ministri koji su najavili učešće.

“Doći će i general Džon Haris, glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja, očekujemo ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota, petoricu uglednih profesora iz SAD, više od deset profesora iz Rumunije, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, članove našeg instituta”, napomenuo je Trifunović.

Izvor Tanjug

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More