U Starom Rasu proslavljeno 10 vekova Raške eparhije, mesto gde se krstio Sveti Sava (FOTO+VIDEO)

Foto: TV Hram
298

BEOGRAD – Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska obeležila je danas u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara dva značajna jubileja, hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Televizija “Hram”.

 

Foto: TV Hram

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin, polaško-kumanovski Joakim, mileševski Atanasije i zahumsko-hercegovački Dimitrije, a liturgiju su svojim pojanjem pratili učenici Prizrenske Bogoslovije.

Foto: TV Hram

Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je rekao da u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla ovaj sabor traje od vremena Svete braće Kirila i Metodija i nastavlja se kroz vekove.

Беседе Митрополита Амфилохија и Владике Теодосија у Расу

Беседе Митрополита Амфилохија и Владике Теодосија у Расу >>>https://www.youtube.com/watch?v=20Ktcu9nH0o

Gepostet von Телевизија Храм am Sonntag, 8. September 2019

Podsetio je da su u ovoj crkvi održavani veliki sabori još za vreme Svetoga Simeona i Svetoga Save, da se u njoj krstio Sveti Sava, Sveti Stefan Prvovenčani, deca Svetog Simeona i Svete Ane, koji su se u njoj primili monaški postrig.

Foto: TV Hram

Kazao je da je Crkva Svetih Petra i Pavla majka crkva svih crkava, i Studenice i Žiče, Pećke patrijaršije i Dečana, Morače i Gračanice, i svih drugih naših hramova širom vaseljene.

Vladika je kazao da iako ponekad zaboravimo Stari Ras je koren našega duhovnoga bića, jer je ovde episkop u vreme Svete braće Kirila i Metodija, od kojeg je traženo da pripadne Rimokatoličkoj crkvi to odbio, rekavši da mi pripadamo Istoku, Carigradu, Svetom gradu Jerusalimu i to opredeljenje i traje.

Proslava hiljadu godina od prvog pisanog spominjanja Raške eparhije i osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve u Starom Rasu počela je juče u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla večernjom službom koju je služio Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije sa više arhijereja naše Crkve, nakon čega je održana svečana akademija.

Izvor Tanjug, TV Hram
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More