U Beču održan “Koncert za mir”

SKDP Prosvjeta
329

U organizaciji SPKD Prosvjeta iz Austrije održan je veliki “Koncert za mir”, u prostoru Hrama Vaskrsenja Hristovog u Beču. Povod je bio obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, podsećanje na ogromne žrtve ali i vrednosti mira i slobode. Bila je to završna u nizu manifestacija kojom je ove godine bečka Prosvjeta obeležavala sto godina od pobede i kraja Velikog rata. Koncert je bio posvećen svima koji poštuju našu kulturu, miran suživot i prijateljstvo svih građana Beča.

Na poziv organizatora odazvao se veliki broj srpskih i austrijskih gostiju, sveštenstvo, predstavnici srpskih organizacija iz Beča i Austrije, društvenog života grada Beča, a prestavnik Srba iz Slovačke i posebni gost bio je Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj. 

Goste je pozdravio starešina hrama Vaskrsenja Hristovog, otac Drago Vujić, koji je istakao da je “potrebno obeležavanje ovako važnih datuma i da je dobro da se i u našoj Crkvi i našim hramovima na ovako lep način, uz muziku, mladost i duhovno jedinstvo podsetimo na one koji su nam pre sto godina doneli oslobođenje i okončali ratna stradanja i patnje”. On je pozvao prisutne na prigodnu molitvu, kojoj su se svi pridružili.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković zahvalio je gostima i svima koji su pomogli da ovaj koncert bude na visokom nivou. Podsetio je da je važno graditi mostove među kulturama i narodima i da su vrednosti mira i prijateljstva važne, posebno u ovim vremenima.

„Treba gledati u budućnost, ali ne zaboravljati prošlost, koja nam je svima učiteljica. Na nama je da ne zaboravimo, čuvamo i dalje prenosimo sećanje na pale heroje i borimo se i nadamo miru i slobodi,“ rekao je on. Sjajni muzičari i izuzetan program napravili su poseban doživljaj posetiocima. Program je otvorio„Mali hor Prosvjete“ lepim nastupom čiji vrhunac je bila pesma „Tamo daleko“, koju su prihvatili svi prisutni.
Potom su nastupili članovi „AKUD Sonja Marinković“ iz Novog Sada i svojim muzičkim programom proveli publiku kroz lepote Srbije. Melodije iz Vojvodine sledile su one iz Šumadije, pesme sa Kosova i Metohije mešale su se sa napevima zapadne i istočne Srbije, a prisutni su aktivno, aplauzima i pevanjem pratili program.
Druženje i razgovori posle koncerta trajali su dugo, a dogovoreni su i novi susreti i dalja saradnja na ovakvim projektima koji zbližavaju ljude i narode.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More