Srpski sveštenik sa Floride sagradio hram u spomen Jasenovačkim mučenicima

Foto: SPC
1,222

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava spomen na više stotina hiljada mučenika koji su stradali u logoru Jasenovac.

Foto: SPC

Spomen Jasenovačkih Novomučenika se u kalendarima pojavio osamdesetih godina 20. veka, i to za vreme trajanja nesrećne crkvene podele u dijaspori. U kalendarima koje je štampala tadašnja Slobodna Mitropolija iz Nove Gračanice kod Čikaga objavljivan je i praznik Jasenovačkih Mučenika. Kasnije, nakon zaceljenja te velike crkvene rane zaslugom Patrijarha Pavla, Mitropolita Irineja i drugih arhijereja, Sveti Arhijerejski Sabor SPC doneo je odluku da se u kalendarima koje štampaju naše eparhije u dijaspori može uneti i praznovati i njihov spomen. Od 2010. godine praznik Svetih Jasenovačkih Novomučenika je obavezujući za čitavu Srpsku Pravoslavnu Crkvu.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je 16. aprila 2010. godine donio odluku da se ubuduće spomen Svetih Novomučenika Jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

Митрополит Хризостом осветио храм у Соколовићима
Foto: SPC

U selu Sokolovićima nadomak Rudog u nedelju, 8. septembra 2019. godine, osveštana je novopodignuta crkva Svetih mučenika jasenovačkih. Taj hram je istovremeno i spomen crkva na majku Mehmed-paše Sokolovića. Kako istoričari navode veliki vezir Otomanskog carstva Mehmed paša Sokolović je podigao omanju crkvu u svom rodnom selu za potrebe njegove majke koja je ostala hrišćanka za razliku od njegovog oca koji je primio islam. Poštujući svoje roditelje i jednako ih ljubeći veliki vezir je podigao i omanju džamiju za potrebe svog oca. Od tada prošođe godine, decenije i vekovi a onda se desi čudo.

Sveštenik Stevan Gagić, rođen na Majevici a danas penzioner sa Floride (SAD), odlučio je, iz samo njemu znanih razloga, da od ušteđevine sagradi hram u spomen majke Mehmed paše-Sokolovića, a u čast Svetih mučenika jasenovačkih.

Foto: SPC

I evo, 8. septembra 2019. godine, posle velikog događaja u Starom mostu na Drini, ispuni se vreme da hram u Sokolovićima bude osveštan (posvećen). Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom – uz sasluženje protojereja-stavrofora Aleksandra Topalovića, Milojka Topalovića, Save Bradonjića i Rajka Cvjetkovića i đakona Budimira Gardovića, osveštao je novopodignuti hram činom tronosanja i odslužio svetu arhijerejsku Liturgiju.

Митрополит Хризостом осветио храм у Соколовићима
Foto: SPC

Visokopreosvećeni Mitropolit je istakao značaj dana i događaja i istakao:

“Gle, otac Stevan sa Floride, koji nikada nije prošao ovim krajevima niti boravio u Rudom, podsjeća nas na nešto što nikako ne smijemo zaboraviti, a to je mjesto rođenja kako velikog paše Sokolovića a tako isto i velikog patrijarha srpskog Makarija Sokolovića. A mi smo sve to zaboravili! Zaboravili smo da je u ovom kraju osim velikog patrijarha Makarija rođeno još šest srpskih patrijaraha i četrnaest velikih vezira, paša, otomanskih generala i admirala. A to samo od sebe govori kakav je bio duhovni i mentalni potencijal našeg srpskog naroda sa ovih prostora. Veliki paša Sokolović je bio potpuno svjesni Srbin i kao takav sve je činio da podanicama Otomanske imperije učini dobra djela. Kao takv ostao je upamćen u istoriji. Za razliku od drugih paša i zulumćara nije bio tirjanin, već veliki graditelj i dobrotvor svojih podanika. Zahvalimo danas Bogu i ocu Stevanu Gagiću za sve ovo što se danas ovdje biva”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Izvor SPC
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More