Dan sećanja na stradanje Srba u 20. veku: Ne bojim se nikog ni iz Londona ni iz Beča što sam rekao o Gavrilu Principu!

Foto: PREDSEDNISTVO SRBIJE
315

DRVAR – Poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase agresorima i krivcima za sve što se zbivalo, ali nikome nećemo da dozvolimo da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv, poručio je sinoć u Drvaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da je ponosan što večeras predstavlja Srbiju u tom gradu u Federaciji BiH, jer zna koliko svi Srbi u BiH vole Srbiju, te poručio da srca građana Srbije kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mesta u kojima žive Srbi, uz koje će uvek biti.

Vučić posetio rodnu kuću Gavrila Principa sa sinom i objavio fotografiju od pre četiri decenije FOTO

Vučić je, u obraćanju na akademiji povodom Dana sećanja posvećenog stradanju Srba u 20. veku, rekao da poslednjih godina svi oko nas pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase krivcima i agresoirma, za sve što se zbivalo, i to ne samo u ratovima 1990-ih.

“Odjednom, mi Srbi, koji su oslobodili prostor bivše Jugoslavije, postadosmo agresori i fašisti, a oni koji su stvarali nacističke države na ovim prostorima, iznenada, postadoše oslobodioci”, istakao je Vučić.

Primetio je da je svima neprijatno da govore o tome i da beže od te teme, ćute o tome, jer srpski narod, koji je dobar, ne bi da se svađa.

Srpski sveštenik sa Floride sagradio hram u spomen Jasenovačkim mučenicima

“I ja kažem da je u redu. Nijednu lošu reč nećemo reći ni o kome drugom. Poštujemo Hrvate, Bošnjake, želimo u miru da živimo sa njima, to je budućnost za koju se zalažemo, ali ne damo nikome da izvrće istoriju i da od žrtve pravi dželata, a od srpskog naroda krivca za ono za šta nikad nije bio kriv. Štitićemo svoj narod”, poručio je Vučić.

Naročito se, kaže, to odnosi na period od 1995. godine naovamo,i podsetio koliko je dece izgubljeno na petrovačkoj cesti, ne znajući šta će biti sutra.

“Mi nemamo gde, moramo da budemo tu gde smo vekovima živeli, da promenimo ponašanje. Moramo da budemo jedinstveni. Da čuvamo jedni druge, da budemo jedni uz druge i da razumemo jedni druge”, istakao je Vučić.

Podsetio je na ono što je prethodilo 1995.oj godini – svađe u Srbiji, slaba ekonomija, slaba Srbija u svakom pogledu, sukob Srbije sa rukovodstvom RS, gde je Srbija Srpskoj uvodila sankcije, uz trvenja unutar same RS…

“Mislite da to drugi nisu videli? I, platili smo najvišu moguću cenu time što su Srbi iz opština gde su uvek živeli proterani”, istakao je on.

Vučić je dodao da moramo da naučimo lekciju, da ne smemo da prećutkujemo svoje slabosti i krivicu, da bismo znali da se ponašamo drugačije i odgovornije.

“Mi večeras, uz sećanje na sve pale i poginule za svoju zemlju, odajemo počast životu. Borimo se za život dece, za 57 mališana iz vrtića ”Majka hrabrost”, za one koji tek treba da dođu…”, rekao je Vučić i dodao da svoje greške treba da sagledamo, a lako ćemo onda videti šta su drugi prema nama radili.

On je naveo da ono što će građani osetiti je ono što je danas urađeno i rekao da je Drvaru već uplaćeno milion evra. Najavio je i dodatnu pomoć Srbije za crkvu.

“Želimo kapelu i veliki krst baš na Petrovackoj cesti, gde nam je bombardovana kolona. Srbija će izdvojiti novac da obeležimo mesto stradanja”, rekao je Vučić.

Foto: Predsedništvo Srbije

On je istakao i da nije ovde dolazio sve dok nije imao šta da ponudi, a da Srbija sada moze da izdvoji i pomogne svom narodu i najavio da će do kraja godine jedna kompanija iz Srbije otvoriti ovde pogon i zaposliti 100 ljudi, jer bez toga nema opstanka.

“Živimo u različitim drzavama, ali smo istog roda i iste vere i zato ćemo da se pomazemo i budemo jedni uz druge. Srbi odavde su uvek voleli Beograd i Srbiju više od svega. Mi isto toliko volimo Drvar, Grahovo, Petrocav, Banjaluku..”, rekao je Vučić dodajući da to niko ne može da nam zabrani, i da ništa ružno nije rekao o drugima.

Istakao je da Srbi ne treba da se stide svoje slobodarske proslosti, kao ni Gavrila Principa čiju kuću je danas posetio, a koja će biti obnovljena, kaže da je tamo bio pre 41 godinu.

“Taj covek je dao život za slobodu i ideale u koje je verovao, to je Srbin kojim mozemo da se ponosimo. Zato je sa mnom dosao moj sin Danilo i nosi Principovu majicu. Mi ne treba da se stidimo svog naroda, već da se dičimo i ponosimo”, poručio je Vučić dodajući da terorista nije mogao biti čovek koji je hteo slobodu.

Foto: Predsedništvo Srbije

“Udarajte na mene za ovo što sam govorio o Principu, ne bojim se nikog ni iz Londona ni iz Beča….jer sam rekao istinu. Srce slobode Srbinu ne možete da oduzmete. Za to smo se uvek borili”, rekao je Vučić.

Rekao je i da sa Miloradom Dodikom od ranije ima dogovor da nikad RS ne ide protiv Srbije, niti Srbija protiv RS, ni protiv Drvara, ni Drvar protiv Srbije..

Kaže i da je ponosan što Srbija i RS nemaju problem s tim što neko hoće da nam promeni istoriju, da nam ne dozvoli odavanje počasti u nekadašnjim koncentracionim logorima..

“Znate zašto? Zahvljajući njegovoj inicijativi o zajedničkom Memorijalnom centru gde možemo da učimo decu šta je bilo u Jasenovcu, da se toga ne stidimo i ne prećutkujemo i da znamo da tak nešto nikad ne sme da se ponovi. Sve dane obeležavamo zajednički – od godišnjice NATO agresije, preko Jasenovca, Jadovna, sve teške dane zajednički obeležavamo. Tako ćemo i muke Drvarčana i drugih koji nisu u RS ili Srbiji”, poručio je Vučić.

Pripadamo istom narodu, nikakvo zlo nismo drugima učinili, kaže Vučić.

“Ali, nemojte da nam branite da volimo svoj srpski narod, Srbiju i RS,to je nešto čime se ponosimo. Pomagaće Srbija, pomogla je danas, pomoći će i više. Ovo nije mali novac, videćete rezultate”, rekao je on.

Drvarčanima je poručio da želi da ih vidi nasmejane, da gledaju u budućnost pravo i da je vide onako kako je samo zamisliti mogu, da im deca odrastaju u slozi i miru i da sa ponosom nose svoje ime i prezime.

Takođe je rekao da je ponosan što je prvi sprski predsednik koji je došao u Drvar.

“Ali, nije poslednji put. Doći ću opet da vidim kako je potrošen novac”, rekao je Vučić.

Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Branka Ćopića: “Kolona tamna i nema bdije nad gradom koga više nema…”, navodeći da je time 1945. godine tada mladi Ćopić opisao deo duge istorije stradanja Drvara.

Akademija je počela intomniranjem himni Srbije i RS, a Dan sećanja treći put je organizovao centar za nestala lica.

Vučiću je domaćin bio član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a u delegaciji iz Beograda su i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Njoj su prisustvovali nacelnici zapadnokrajiških opština – Drvar, Glamoc, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanici u parlamentu BiH i delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Dodik je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi šef srpske države, predsednik, kralj ili knez, koji je ikada došao u Drvar.

Obraćajući se mnogobrojnim građanima koji su se u Drvaru okupili da bi prisustvovali Svečanoj akademiji Dana sećanja na srpske žrtve sa tog područja, Dodik je istakao da je ovo važan dan za sve Srbe ovog kraja, ne samo istorijski i zbog davnih događaja s kraja 95, već zato što je danas, na ovaj dan, u Drvar došao predsednik Srbije.

Dodik je poručio da, iako Drvar i još tri opštije Krajine sada pripadaju Federaciji BiH, Repubika Srpska I Srbija će uvek biti s narodom koji na tom prostoru živi.

Istakao je da velika pomoć koju Republika Srpska prima od predsednika Vučića I njegovog tima, za srpske opštine u BiH, ali da je više od tog novca poruka to što je srpski predsednik danas u Drvaru.

“Nismo ovde danas došli da vam pošaljemo poruku da ovde ostanete, jer vi to I želite, nego da vam kažemo da smo s vama I da ćemo biti svama u svim budućim danima”, kazao je Dodik.

Istakao je da su Srbi najbolji narod, stradalnički narod koji je svoju slobodu uvek dobijao sa ogromnim žrtvama, ali ju je uvek delio sa drugima.

Foto: Predsedništvo Srbije

“Delili smo slobodu sa svima, a onda je došlo vreme da se Srbi ponovo bore za slobodu, jer onima kojima smo mi slobodu dali, rekli su da im tu slobodu ugrožavamo I da zato njima sve treba da damo, a nama da ne ostane ništa”, rekao je Dodik.

Podsetio se svog boravka u Drvaru davnih godina, rekavši da tu svoju posetu pamti po tome što je svi belo tužno, a ljudi pogureni, s tugom u očima I spuštenim glavama.

“Ovaj narod je castan i pošten I zato treba da bude uzdignute glave, jer se časno borioiI za Drvar, Grahovo, Glamoč I Petrovac. To je nekada bila teritorija Republike Srpske, ali je onda hrvatski armada očistila od naroda ovaj prostor”, rekao je Dodik I istakao da to “nije sloboda, već nesloboda”.

Zovom ovog naroda, kazao je Dodik, motivisani smo bili da Vučić I ja dođemo danas ovde I kažemo vam da osećamo pripadnost ovom ovom narodu.

“Te 98. godine, sećam se, bilo je jako tužno, sve je bilo porušeno, prazno, sa tek nekoliko stotina Srba, ali sa svima vama ovde danas je sve to drugacije. Danas imamo mnogo poslova koje treba da uradimo. O tome smo razgovarali sa nadležnima ovdašnjih opština. Predsednik Vučić će u kontinuitetu nastaviti da se bav tim i pitanjima da nam pomogne”, rekao je Dodik.

Poručio je da Srbi sa ovog područja treba da znaju da Republika Srpska zajedno sa Srbijom stoji iza Drvara, Glamoča Petroca i Grahova.

Nije lako, primetio je, to što se nalazite u Kantonu Federacije BiH.

“Ali, ne zaboravite ovo je vaš grunt, ovo je naša zemlja a vlast se može menjati”, poručio je, uz zahvalnost svima koji su se večeras okupili u Drvaru.

Dodik je rekao I da je zapanjen saznanjem koliko predsednik Vučić zna o ovom kraju, koliko, kako je kazao, detalja, koliko je upućen o svemu.

“A ja sam mislio da znam sve o ovom prostoru. Nije tako i zato sam fasciiran”, rekao je Dodik, koji je svoje obraćanje završio sa:”Neka živi Republika Srpska i Srbija, kao I srpski narod gde god da je”.

U poseti Drvaru su i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirihc, poslanik u Predstavnickom Domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, direktor Republickog centra za istraživanje rata, ratnih zlocina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, a tu je i načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More