Potpukovnik Muslin: Čovek za veze sa generalom Mihailovićem

Naš serijal: Srbi zaslužni za uspeh operacije Halijard (1)

Wikipedia
870

Džordž S. Musulin je tokom Drugog svetskog rata bio šef američke vojne misije koja je izvela operaciju spasavanja američkih vojnika, poznate kao misija Halijard, odnosno Vazdušni most. On je po zadatku je bio u stalnoj vezi sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini (JVO), na čijem je čelu bio general Dragoljub- Draža Mihailović.

Džordž Musulin je rođen 1914. godine u srpskoj porodici u Njujorku, odrastao je u Džonstaunu u Pensilvaniji. Diplomirao je na Univerzitetu u Pitsburgu. Musulin se sredinom oktobra 1943. i avgusta 1944, kao član američke vojne misije dva puta spuštao padobranom u štab generala Draže Mihailovića.

U vreme kada je predložena akciju spasavanja američkih avijatičara oborenih nad Jugoslavijom, Muslin se nalazio u Bariju. Sa nekoliko saradnika, opet se padobranom spustio u štab Draže Mihailovića, blizu sela Pranjana, gde se u tom trenutku nalazilo oko 250 Amerikanaca koje su jedinice Prvog korpusa JVO pod komadom Zvonka Vučkovića spasile i krile od Nemaca. Zajedno sa Džordžom Vujnovićem, počeo je odmah sa organizacijom velike operacije evakuacije američkih pilota. Musulin je uspešno operativno vodio operaciju Vazdušni most, zbog čega je 1948. godine američki predsednih Hari Truman posthumno odlikovao generala Mihailovića ordenom Legije zasluga.

Posle rata, potpukovnik Musulin je radio za Mornaričku obaveštajnu službu, a zatim za Centralnu informativnu agenciju (CIA), odakle je i penzionisan1 974. Umro je 1987. godine.

 

Pre nekoliko dana u Skupštini Srbije je otvorena izložba posvećena ovoj misiji, a portal “Naši u svetu” od vam u nastavcima predstavlja ove izuzetne ljude. Pratite nas! 

Sutra: Ko je Srbin, američki obaveštajac i komandant operacije Halijard?

R. LONČAR 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More