Major Vujnović: Komandant operacije Halijard 

Naš serijal: Srbi zaslužni za uspeh operacije Halijard (2) 

Wikipedia
1,261

Major Džordž Vujnović bio je komandant operacije Halijard zbog čega ga je američka vojska odlikovala bronzanom zvezdom. Tokom šest meseci 1944. godine on je predvodio akciju avio spašavanja američkih pilota. Operacija je počela 2. avgusta 1944. godine kada su tri agenta OSS-a, inače obaveštajne službe koja je preteča CIA, a koje je Vujnović obučio kako da se uklope u lokalno stanovništvo, padobranom iskočila u Srbiju da pomognu seljanima i pilotima da naprave improvizovanu pistu za spasilačke avione u planinskom selu Pranjane na mestu zvanom Galovića polje.

Stotine seljaka iz okolnih sela radilo je svakodnevno sa volovskim zapregama tokom marta 1944. godine kako bi izgradili improvizovani aerodrom za evakuaciju. Najbliži nemački vojnici bili su udaljeni oko 50 kilometara, ali njihovi avioni nikad nisu otkrili pistu. Tako su veliki transportni avioni C-47 sleteli najčešće noću na improvizovanu seosku pistu i odatle izvlačili pilote. 

Džordž Vujnović rođen je 1915. godine u Pitsburgu, u imigrantskoj porodici iz Srbije (preminuo je 2012. godine u Njujorku). Pre Drugog svetskog rata studirao je medicinu u Beogradu. Kada je Nemačka napala Jugoslaviju aprila 1941, sa suprugom učiteljicom Mirjanom Lazić, preko Istambula, Jerusalima i Kaira, uspeo je da se vrati kući u Ameriku. Ubrzo je bio angažovan u američkoj Vojno – obaveštajnoj službi(OSS), koja se smatra pretečom današnje CIA. Vujnovićeva supruga, koja se po dolasku u Ameriku zaposlila u Ambasadi Kraljevine Jugoslavije u Vašingtonu, uskoro je saznala da srpski gerilci skrivaju američke pilote od Nemaca, o čemu je obavestila svog supruga Džordža Vujnovića. 

Pre nekoliko dana u Skupštini Srbije je otvorena izložba posvećena ovoj misiji, a portal “Naši u svetu” od vam u nastavcima predstavlja ove izuzetne ljude. Pratite nas!

Sutra: Ko su američki kapetan Lalić i oficir Veselinović? 

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More