Srbi, strateška pomoć američke vojske na Balkanu 

Naš serijal: Srbi zaslužni za uspeh operacije Halijard (3) 

Wikipedia
917

Kapetan Nik Lalić (Nick A. Lalich) pre Drugog svetskog rata ušao je u vojsku kao oficir za signalizaciju, ali njegovo poznavanje srpskog jezika privuklo je pažnju OSS-a, preteče agencije CIA, koja ga je regrutovala. U ratu je bio angažovan za stratešku pomoć američkoj vojsci i aktivno je pomagao u spasavanju i evakuaciji oborenih američkih pilota, tokom operacije Halijard ili Vazdušni most. 

Nik A. Lalić je sin srpskih imigranata, rođen 1916.godine u Lorenu (Ohajo), a odrastao u Klivlendu. Diplomirao je industrijski dizajn na državnom univerzitetu Ohajo 1938. i magistrirao na Kolumbijskom univerzitetu u Njujorku. Bio je profesor industrijskog dizajna u Klivlendu neposredno pre nego što je Amerika ušla u Drugi svetski rat.Preminuo je 2001. godine u Severnom Baltimoru kao penzionisani stručnjak za trgovinu Ministarstva trgovine Sjedinjenih američkih država.
Oficir Džozef Veselinović je bio u tri tajne američke vojne obaveštajne misije među partizanima pod komandom Josipa Broza Tita. Prvi put se padobranom spustio u Jugoslaviju maja 1944. i uspostavio kontakt sa partizanskim trupama radi organizovanja snabdevanja linije pokreta otpora.
Rođen je u Kraljevini Srbiji 1915. a u Sent Luis došao 1929, gde je i preminuo 2005. godine. 

Početkom ove nedelje u Skupštini Srbije je otvorena izložba posvećena ovoj misiji, a portal “Naši u svetu” od vam u nastavcima predstavlja ove izuzetne ljude. Pratite nas!

Sutra: Kapetan Milidragović, član obaveštajne misije Rendžer

R. LONČAR

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More