Savica je razmišljao da napusti Srbiju, ali mu je sopstveni podvig na letu do Atlante promenio odluku

Foto> pixabay
259

Savicu Popova (25) iz Novog Miloševa, medicinskog tehničara Opšte bolnice u Kikindi, njegove kolege poslale su na zaslužen odmor u Čanj.

Desetodnevno letovanje poklon je Sindikata bolnice za njegov herojski čin, piše Blic.

Kako je “Blic” nedavno pisao, Savica je spasio život jednoj Amerikanki na avionskom letu između Rima i Atlante.

“Ona nikada nije bila na moru”

– Odlučio sam da povedem moju majku Ljiljanu. Ona nikad nije bila na moru. Kad sam saznao da su kolege rešile da me iznenade aranžmanom za dve osobe, nisam imao dilemu koga ću povesti. Drago mi je što je mama konačno videla more, ali i što u bolnici radim sa tako divnim ljudima – priznaje Savica za Kurir.

Sećanja na sve što mu se desilo na letu tog 28. marta još uvek su sveža.

– Tokom leta, oglasio se kapetan iz kokpita. Želeo je da zna da li među putnicima ima medicinskih radnika, jer je kod jedne žene došlo do srčanog zastoja. Ustao sam bez razmišljanja i uputio se ka zadnjem delu aviona. Žena je već pala, a ja sam odmah započeo reanimaciju, priča Savica i dodaje “više nema ugovor na tri meseca”.

Kada je iz Novog Miloševa krenuo u Ameriku u posetu prijateljici, nije ni slutio kakva će ga drama zadesiti.

– Tokom leta iznenada se oglasio kapetan iz kokpita i upitao da li među putnicima ima medicinskih radnika jer je jednoj ženi pozlilo. Odmah sam se uputio ka repu aviona gde sam zatekao stjuardese koje su pokušavale da pomognu nesrećnoj ženi koja je putovala sa ćerkom. Ona je bila svesna, ali je teško disala. Počeo sam sa pregledom i odjednom je došlo do srčanog zastoja i tada je nastupila drama – priča za “Blic” Savica.

Priznaje da se na trenutak uplašio jer je očekivao da će mu pomoći neko od kabinskog osoblja, ali je onda shvatio da je prepušten sam sebi.

– Tražio sam osoblju da mi donesu sve što imaju od opreme, a ja sam počeo reanimaciju. Na sreću, imali su i defibrilator i kiseonik i lekove. Bilo je to najdužih 45 minuta – priča skromni Savica.

Kada su sleteli u Atlantu, na pisti ih je dočekala ekipa Hitne pomoći, a njima je jedino preostalo da čestitaju srpskom kolegi na dobro obavljenom poslu.

– Hvatao sam odmah let za Memfis, nisam znao kako je žena. Posle par dana pozvala me je portparolka avio-kompanije sa kojom sam putovao da mi kaže da se žena oseća dobro. Sutradan mi je u znak zahvalnosti od te kompanije stigao i vaučer od 150 dolara za njihove letove – priča nam Savica.

Ovaj mladić radi u urgentnom odeljenju u Kikindi već dve i po godine i još nema stalan posao, ali nerado priča o tome.

– Sad imam ugovor na pola godine. Razmišljao sam da napustim ovaj posao i državu. Na kraju sam odustao od odlaska u inostranstvo. Volim ovaj posao, a posebno što sam u prilici da pomažem bolesnim ljudima – skromno kaže profesionalac i sin za primer. 

Savičine kolege o njemu imaju samo reči hvale i kažu da je vrhunski stručnjak, ali pre svega dobar čovek i prijatelj.

– Od kada je počeo da radi, uvek je bio zainteresovan za nove stvari, spreman stalno da uči i uvek je tu da pomogne kolegama. Uvek je nekako ispred nas, valjda zato što je mlad i izuzetno savestan. Mi primimo poziv za hitan slučaj i odmah skočimo, a onda vidimo da je on već napolju i da čeka ekipu. Upravo zbog takvih stvari nije nas preterano iznenadilo to što je nekome spasao život – priča nam Milana Perić, glavna sestra odeljenja u kome radi Savica.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More