Beogradski advokat protiv velike banke matičnih ćelija

Pixabay fernandozhiminaicela
756

Cryosave, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je pre nekoliko dana dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva Swissmedic, piše novaekonomija.rs.

Na osnovu prijave i dokaza koje je Swissmedic-u podneo beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju.

U saopštenju Swissmedic se navodi da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora

Kako je objavio Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, poslednjih meseci dobijali su obaveštenja o transportu u Poljsku, u banku FamiCord (PKBM).

“Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod Cryosave, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Cryosave, obavestio je Petaković javnost na tviteru.

Prema njegovim rečima, transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, Cryosave je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osetljivi podaci pacijenata preuzeti od Cryosave.

Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, kazao je Petaković.

“Ako Vam je neka uteha, bezbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka uteha”, naveo je on.

Prema informacijama koje je advokat podelio sa srpskom javnošću, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014.

Miodrag Stojković ponovo napustio Srbiju! Objasnio i zbog čega

Kako je rekao, sledeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje (i u Srbiji i drugim zemljama) i nastavak protiv svih kompanija i lica umešanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Na pitanje “šta dalje” velikog broja roditelja iz Srbije koji su poverili na čuvanje matične ćelije upravo ovoj švajcarskoj banci, Petaković je posavetovao da je najbolje sačekati neko vreme da se vidi sudbina postupka protiv Cryosave.

“Imao sam telefon i u Srbiji”, srpski genetičar ovako odgovorio na molbu ministra Šarčevića

“Najbolje je sada sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu. S obzirom na to da je merodavno švajcarsko pravo i sud, tužba bi tamo morala da se podnese”, smatra ovaj advokat.

Šarčević objasnio zašto je tražio broj telefona Miodraga Stojkovića

FOPH podneo istragu protiv Kriosejv AG

Federalna kancelarija za javno zdravlje (FOPH) je ove nedelje podnela tužbu javnom tužilaštvu Ženeve protiv kompanije Kriosejv i kompanijskog menadžmenta, piše Tanjug.

Postoje indikacije da je kompanija možda prekršila Zakon o transplantaciji, saopštio je Svismedik.

Od 2016. godine ona je imala licencu FOPH da uvozi, izvozi i čuva matične ćelije iz krvi pupčanika.

FOPH je uklonio sa liste vlasnika licenci Kriosejv krajem avgusta, nakon što je kompanijski ogranak u Plan-lez-Uatu izbrisan iz komercijalnog registra kantona Ženeva.

Kompanija je saopštila da je prebacila matične ćelije koje je čuvala u Poljsku i vlasti više nisu mogle da kontaktiraju nikoga iz kompanije.

FOPH je formalno povukla licencu koju je izdala Kriosejvu AG, uključujući ogranak u Plan-ez-Uatu, 16. septembra i zabranila joj da nastavi čuvanje, uvoz ili izvoz matičnih ćelije iz krvi pupčanika u Švajcarskoj.

Istrage se sprovode u bliskoj konsultaciji da Svismedikom.

Švajcarska agencija za terapeutske proizvode je povukla licencu Kriosejvu da radi sa matičnim ćelijama iz krvi pupčanika koja odmah stupa na snagu i pokrenula sopstveni postupak za eventualno kršenje Zakona o terapeutskim proizvodima i zakona o transplantaciji.

Svismedik je, u koordinaciji sa FOPH i uz podršku kantonalnog tužilaštva i Federalne kancelarije policije, sprovela nekoliko pretresa kuća u Švajcarskoj 10. i 11. septembra 2019.

Udruženje “Roditelj”: Videti ko ima nadležnost i pomoći roditeljima

Ministarstvo zdravlja Švajcarske oduzelo je licencu za rad kompaniji “Krio sejv” koja je imala predstavništvo i u Srbiji. Na hiljade roditelja koji su čuvali matične ćelije svoje dece u ovoj kompaniji i za to izdvojili hiljade evra sada su u problemu jer se ne zna šta će se desiti sa materijalom koji je u njoj pohranjen, piše b92.net.

“Predstavnici koji uzimaju matične ćelije na porođaju su ljudi koji prisustvuju porođaju i imaju dozvolu da budu tu. Ima mnogo roditelja koji su poklonili poverenje toj kompaniji, jer su verovali u licencu koju ta kompanija ima. Sada je jako važno da se vidi ko ima nadležnost i kako pomoći tim roditeljima koji su čuvali matične ćelije dece kod dotičnih”, rekla je za B92 Dragana Soćani iz Udruženja “Roditelj”.

Izvor novaekonomija.rs, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More