Obavio više od hiljadu transplatacija srca! Čuveni američki kardiohirurg gostuje u Beogradu!

Na skupu čiji domaćin je Institut „Dedinje“su predstavljene su inovacije i nove strategije u lečenju srčane slabosti.

Foto:Youtube/Printscreen
254

Kardiohirurg profesor Hauerd Frejžer iz Hjustona u SAD, koji je tokom svoje dugogodišnje karijere uradio više od 1.000 transplantacija srca, gost je Beograda na međunarodnom forumu o srčanoj slabosti “Brano forum”.

Na skupu čiji domaćin je Institut „Dedinje”predstavljene su inovacije i nove strategije u lečenju srčane slabosti. Frežer kaže da je najbolji način lečenja srčane slabosti ugradnja veštačkog srca, ukoliko nije dostupna transplantacija organa.

On je naglasio da je smanjen broj komplikacija, sa kojima su se lekari borili poslednjih tridesetak godina od kada su počela da se razvijaju veštačka srca.

” Ta vrsta lečenja još uvek nije na nivou da možemo da je preporučimo čak i onim bolesnicima koji nisu u krajnjoj, terminalnoj fazi srčane insuficijencije”, pojasnio je on za Tanjug.

Problem sa malim brojem donora nema samo Srbija, već sve zemlje u svetu. Američke organizacije koje se bave transplantacijom organa saopštine su da se u SAD iskoristi 90 odsto bubrega koji su na raspolaganju, nešto više od 80 odsto jetri i oko 65 odsto srca.

Danas u SAD postoje strogi propisi kakva srca mogu da se transplantiraju, odnosno organ mora da bude u “idealnom stanju”, jer u suprotnom ukoliko transplantiraju “problematično srce” preti im tužba.

U Evropi je drugačija situacija i organi su više iskorišteni, a iskustva su pokazala da iako organ nije u idealnom stanju preživljavanje je skoro isto kao i kod srca koje je okarakterisano kao idealno.

“Mislim da su veštačka srca budućnost za bolesnike koji su terminalnoj fazi srčanog oboljenja, upravo zbog problema sa donorima”, naveo je on i dodao da očekuje u budućnosti da vidi idealno veštačko srce, koje neće imati nikakav kontakt sa spoljašnjom sredinom.

Veštačka srca koja se danas koriste imaju baterije koje pacijenti nose sa sobom (za pojasom) i pune ih kada se isprazne. Frejžer očekuje da će uskoro i taj problem biti rešen i da će se baterije puniti preko kože pacijenata.

“Neće morati da se izvode nikakve linije preko kojih dolazi energija koja napaja i omogućava rad veštačkog srca”, zaključio je on.

“Brano forum” održava se 12 put i posvećen je doktoru Branislavu Radovančeviću koji je umro 2007. godine. Radovančević je radio u Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, usavršavao se u Teksasu 23 godine i postao stručnjak svetskih razmera.

Dedinje je često posećivao, pružajući nesebičnu pomoć u razvoju tada veoma uspešnog transplantacionog programa, polovinom devedesetih godina.

(Kraj) srt/

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More