Saradnja “Azbukuma” i srpskih organizacija: U ovom gradu danas počinje učenje srpskog jezika

Commons Wikimedia
284

Osim dopunske nastave u organizaciji Ministarstva prosvete, 21. septembra počinje kurs srpskog jezika koji je rezultat saradnje srpskih organizacija sa sedištem u Londonu i “Azbukuma”, Centra za srpski jezik i kulturu, piše RTS.RS.

Do početka 90-ih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji postojao je kurs srpsko-hrvatskog jezika na nivou ekvivalentnom 1. razredu srednje škole. Raspad nekadašnje države ukinuo je na taj način organizovano učenje jezika i ostavio dosta praznog prostora na tom polju. Sve do današnjih dana.

Azbukum – Centar za srpski jezik i kulturu, od 2017. godine akreditovana je institucija od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Azbukum od 1995. godine organizuje kurseve i kreira nastavne materijale za one kojima je srpski nematernji jezik.

U Londonu je nedavno održan Okrugli sto Velike Britanije na kom je predstavljen program kursa i najavljen početak školske godine.

Međunarodni Dan maternjeg jezika: Kad dijaspora uči jezik otadžbine

“Ovaj kurs omogućava deci da dobiju sertifikat koji je akreditovan od strane Ministarstva prosvete u Srbiji i koji omogućava da sa tim B2 kursom ukoliko to žele započnu studije u Srbiji”, Nataša Kočiš iz Srpskog siti kluba.

“Program Azbukuma, koji je namenjen deci od dvanaest godina pa naviše, je nešto čemu težimo, jer želimo da deca u ovom periodu do svoje dvanaeste godine nauče neke osnove srpskog jezika. Naravno to je sve u takmičenju sa druga dva jezika koja se koriste u kući. Ali, istovremeno tu je neka roditeljska želja da deca kroz taj jezik dođu i u kontakt sa našom kulturom, sa nekom našom istorijom, sa nekom našom tradicijom ali da shvate da zaista odrastaju u jednoj višekulturnoj, višejezičnoj sredini gde je jezik osnova svega”, kaže Miloš Tanasković, jedan od roditelja.

Kurs srpskog jezika biće održavan svake subote, u prostorijama Doma Vladike Nikolaja.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More