Amerika: Minimalac za srpske sveštenike 3200 dolara mesečno

383

Nedavno doneti  novi službeni naziv za eparhije Srpske pravoslavne crkve u Sjedinjenim američkim državama, koji je u julu usvojen na tamošnjem lokalnom sveštenom saboru,  podigao je veliku prašinu u  srpskoj javnosti u SAD, iako o tome tek treba da raspravlja i promenu eventualno usvoji najviše zakonodavno telo SPC- Sveti arhijerejski sabor (crkvena skupština), na svom narednom zasedanju.

Tako da su u senci ovog talasanja ostali neprimećeni drugi, ne manje  bitni zaključci,  sa crkvenog skupa u Čikagu, koji je održan od 13. do 16. jula 2019.  Tad su, naime, donete i odluke koje se tiču opstanka Bogoslovskog fakulteta SPC u Libertivilu, te o platama, penzionom i zdravstvenom osiguranju srpskog sveštenstva u SAD.

Razmatrajući pitanje obeštećenja za sveštenike, uključujući penzione i zdravstvene planove, doneta je odluka da nova minimalna naknada za srpsko sveštenstvo u SAD iznosi 3200 dolara mesečno, navodi se u saopštenju sa pomenutog skupa.

Postojeći crkveni penzijski plan, kako se dalje kaže, proučava crkveni Centralni savet u Americi  radi moguće revizije i poboljšanja. Prezentaciju o važnosti odgovarajućeg osiguranja za zajednice i eparhije, kao i za bezbednost dece i omladine priredli  su  Majkl (Michael) i Daniel Herzak iz Grupe osiguranja, koji su razvili plan grupnog osiguranja prilagođen potrebama srpskih pravoslavnih crkva u SAD.

Izveštaj o  Bogoslovskom fakultetu Sveti Sava je takođe detaljno razmatran, mada na skup nije bio pozvan sadašnji dekan tog fakulteta, kanadski vladika Mitrofan Kodić. Izveštaj se tiče  poboljšanja celokupnog života ove srpske visokoškolske ustanove, kao što je osnivanje starateljstva za pomoć dekanu u administrativnim i finansijskim stvarima. Daljnju studiju, kako se navodi u izveštaju iz Čikaga,  o svim pitanjima koja se tiču Bogoslovskog fakulteta SPC u Libertivilu, uključujući njenu akreditaciju i budućnost, uradiće Episkopski savet u saradnji sa Svetim arhijerejskim sinodom SPC ( crkvenom vladom).

R. Lončar

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More