Učenici Baletske škole NFI iz Beograda oduševili u Italiji, posle nastupa gradonačelnik ovog mesta uputio sjajan poziv

Youtube printscreen Snežana Subotić
185

Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI) iz Beograda, zajedno sa učenicima rimske Baletske akademije, a pod pokroviteljstvom čuvene primabalerine Karle Frači, nastupili su u Monci i Komu sa celovečernjim komadom “La Vie Parisienne” u koreografiji italijanskog pedagoga i koregrafa Sabrine Bosko.

Mladi baletski igrači zajedno sa prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Anom Pavlović i Jovanom Veselinovićem, oduševili su publiku u teatrima u Ezino Lariju i Barlasini, a gradonačelnik Ezina Larija, malog mesta iznad jezera Komo, pozvao ih je da nastupe u njihovom paviljonu na Bijenalu arhitekture u Veneciji sledeće godine.

Ezino Lario će se na narednom Bijenalu arhitekture u Veneciji predstaviti projektom oživljavanja malih gradova kroz kulturu, a gradonačelnik Pjetro Pensa oduševljen predstavom “La Vie Parisienne” odlučio je da je ona bude deo njihovog učešća na prestižnoj manifestaciji.

“Vrlo je važno za stanovnike malog mesta kao što je Ezino Lario da osete duh metropole posebno ako je reč o drugoj zemlji i drugoj kulturi i zbog toga nam je veoma drago što smo imali priliku da vidimo izuzetne mlade izgrače iz Beograda”, rekao je Pensa Tanjugu.

Sinoćnoj predstavi u Teatru Antonio Beloni u Barlasini (Monci), prisustvovala je slavna primabalerina Karla Frači (83) koja je poručila mladim igračima da rade naporno i održe tu divnu profesiju i umetnost, jer “nije sve u snovima već mora mnogo da se radi”.

“Lepo što je došlo do saradnje mladih igrača dveju zemalja. Mladi su budućnost i želim im da ostvare svoje snove. Moraju da imaju uvek na umu da nije sve u savršenoj tehnici tela, potrebno je mnogo stvari da bi sve bilo kako treba. Tu je i srce, a pre svega glava”, rekla je Frači.

Frači, koja je 2015. otvorila 12. Beogradski festival igre, izrazila je želju da ponovo poseti Srbiju.

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung, koja je u Ezino Lariju dobila zahvalnicu za unapređenje saradnje Srbije i Italije, istakla je da je uspešno gostovanje u Monci i Komu najlepša proslava desetogodišnjice postojanja NFI i kruna saradnje sa Italijom, brojnim pedagozima, koreografima, kao i sa Baletskom akademijom iz Rima sa kojom imaju potpisan protokol i čiji program Fondacija prati.

Pored predstavnika Lombardije i gradonačelnika gradova u toj regiji, izvođenjima je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je iskoristio tu priliku da najavi otvaranje Fakulteta za umetničku igru u Beogradu.

Šarčević je u izjavi Tanjugu primetio da u mreži umetničkih škola u Srbiji ima malo baletskih škola i da nedostaje fakultet za umetničku igru.

“Kabinet premijerke Ane Brnabić i moje ministarstvo rade na tome da se stvori jedinica koja će se time baviti. Aja (Jung) nam je u tome veliki saveznik, a Italija je jedna od zemalja koje nam mnogo znače u našim daljim planovima. Kontakte koje je Aja uspostavila i ova deca, koja su naši mali ambasadori kulture i umetnosti, pomoći će nam da mi u dogledno vreme počnemo da radimo na novom kampusu umetnosti”, rekao je ministar.

Prvaci i solisti čuvenog “Njujork siti baleta” nastupaju u Srbiji

On je dodao da će se u kampus površine 29.000 kvadratnih metara na Novom Beogradu, preseliti Univerzitet umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, i tu će biti otvoren novi Fakultet za umetničku igru koji će dobrim delom biti baziran na znanjima i iskustvima Italije i delimično Španije.

Predstava “La Vie Parisienne”, inspirisana muzikom i jedinstvenom atmosferom Pariza sa početka prošlog veka, premijerno je prikazana beogradskoj publici 29. aprila, na Svetski dan igre, a zatim je u okviru drugog “Karavana igre” putovala u Novi Pazar, Rašku i Banju Koviljaču.

U Italiji je komad pratio i veliki broj dece koja su uživala u nastupu svojih vršnjaka, a Jovan Veselinović je ocenio da je uvek važno povezivati škole i pružiti priliku deci da upoznaju drugu kulturu.

“Najvažnije je da deca stiču novo iskustvo i znanje”, rekao je Veselinović, dok koreograf Sabrina Bosko smatra da je važno mlade naučiti ne samo tehnici već i kako da uživaju u igri i da to prenesu publici.

Nakon izvođenja u Monci i Komu “La Vie Parisienne” će već u oktobru videti publika u Vršcu, Rumi, Kragujevcu i Smederevu, u okviru nastavka drugog “Karavana igre”.

Baletska škola iz Beograda nastupa u Milanu i Komu (FOTO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More