Da se sačuvaju srpska kultura, jezik i tradicija, SKZ “Sveti Sava” Valdinjo na vezi sa maticom (FOTO)

310

Koliko je važno da se Srbi širom sveta povezuju sa svojom matičnom zemljom govori činjenica da postoji sve veći broj udruženja i zajednica koje omogućavaju da se veze sa srpskom tradicijom, običajima i kulturom neguju gde god bili.

Gepostet von Nenad Nedeljkovic am Sonntag, 22. September 2019

Jedno od takvih udruženja Srba jeste i “Srpska kulturna zajednica “Sveti Sava” Valdanjo” koja je osnovana 2011. godine baš sa tim ciljem. Očuvanje i negovanje srpske tradicije i kulture oduvek je bila u primarnom fokusu ove zajednice.

Udruženje se bavi sportom, folklorom a jedna od najvažnijih manifestacija koja se održava svake godine na jesen jeste “Sačuvati od zaborava”.

Gepostet von Nenad Nedeljkovic am Sonntag, 22. September 2019

Takođe tu je i grupa srpske dopunske škole “Sveti Sava” osnovana u okviru SKZ “Sveti Sava” 2011. Prve godine nastavu je vodila učiteljica Gordana Bigović. Troškove angažovanja učiteljice i sam prostor za nastavu snosili su roditelji a nastava se odvijala u prostorijama katoličke crkve u Valdanju jednom sedmično.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije posle godinu i po dana i zvanično priznaje ovu školu.

Profesorka Olivera Abadić 2013. godine postaje redovan nastavnik a škola broji između 36 do 40 đaka. Od 2018. redovni nastavnik je i profesorka Jelena Jovaović.

Gepostet von Nenad Nedeljkovic am Sonntag, 22. September 2019

Iz zajednice smatraju da je jako važno za mlade generacije koje su rođeni i žive u dijaspori da nauče maternji jezik i trude se da tu svest probude i kod naših ljudi i njhove dece.

Kažu da broj đaka konstantno opada i da je podizanje svesti od ključnog uslova za održanje dopunske srpske škole u Valdinju.

Gepostet von Nenad Nedeljkovic am Sonntag, 22. September 2019

“Časovi se održavaju u prostorijama  zajednice koje finansira udruženje “Sveti Sava”, prvenstveno za potrebe škole a zatim i zajednice”, piše na stranici SKZ “Sveti Sava” Valdinjo.

 

Izvor Naši u svetu SKZ "Sveti Sava" Valdinjo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More