„Pomračina“ za ilegalne provajdere

Foto: Promo
3,159

„Pomračina“ je naziv za najveću akciju usmerenu protiv piratskih IPTV mreža koju sprovode policije Italije, Velike Britanije, Španije, Danske, Nemačke, Bugarske, Grčke, Holandije, kao i mnogih drugih evropskih država u saradnji sa Europol-om, Eurojust-om i Interpol-om. Dosad je uhapšeno više osoba za koje se sumnja da su učestvovale u tzv. IP prevarama i pranju velike količine novca, a kakve posledice mogu da snose krajnji korisnici?

Najveća ilegalna platforma Xtream Codes koja je opsluživala oko 5.000 ilegalnih provajdera sa više od 50 miliona korisnika zatvorena je, a ovo je samo početak akcije protiv ilegalnih provajdera koji prave višemilionske štete kako legalnim provajderima i TV kućama, tako i samim korisnicima, najavljuju iz institucija za zaštitu privatnosti i visokotehnološki kriminal. Zanimljiv je podatak da Xtream Codes nije IPTV provajder, već je to softver kome su ilegalni provajderi plaćali pretplatu. Cloud softver – Xtream Codes je komunicirao sa serverima kompanija koje su ga iznajmljivale, pa su samim tim međunarodne službe za visokotehnološki kriminal došle do svih podataka o korisnicima koji mogu da se koriste kao dokaz korišćenja ilegalne usluge.

Česta je zabluda korisnika da je gledanje ilegalne televizije uživo dopušteno iz pravne perspektive, a da krivično odgovaraju samo vlasnici ilegalnih provajdera. U praksi, krivično gonjenje korisnika je moguće. Odlukama Suda EU od aprila 2017. godine kažnjeni su i krajnji korisnici, dok je sličan zakon uveo i Vrhovni sud SAD još 2005. godine na osnovu koga se kompanija ili veb lokacija mogu smatrati odgovornim za distribuciju nelicenciranog sadržaja.

I bez obzira da li će krajnji korisnik ilegalnog sadržaja biti krivično procesuiran ili ne, on je svakako u gubitku, jer provajderi, zbog nezakonitog rada, prvo gube sporove oko ilegalno emitovanih TV kanala, pa oni sa vašeg ekrana samo „nestaju“, zatim, ilegalni provajderi prestaju i sa samim radom, a korisnici ostaju bez kompletne usluge i nemaju kome da se žale. Zahvaljujući eri digitalizacije, ilegalni provajderi se vrlo brzo pojavljuju pod nekim novim imenom, ali istom namerom – da uz niske cene, hiljade TV kanala iz čitavog sveta i  impresivne popuste privuku što veći broj ljudi da gledaju njihovu ilegalnu uslugu.

Umesto da preuzimate rizike koje smo naveli, zašto ne biste umesto toga koristili legalnu uslugu televizije? Jedna od usluga čiji je slogan „Legalno, sigurno, pouzdano“ je GO4TV koja nudi više od 250 TV kanala sa prostora Balkana. Uslugu su razvile kompanije GO4YU i Telekom Srbija, najveći telekomunikacioni operator na Balkanu. U okviru ponude je veliki broj filmskih, muzičkih, sportskih i dečjih programa koji će zadovoljiti različite ukuse i generacije. U toku je promotivna ponuda za nove i postojeće korisnike na osnovu koje možete duplo da uštedite, pa ćete po ceni šestomesečne pretplate 12 meseci uživati u programu, a u slučaju da platite uslugu na godinu dana, gledaćete dve godine vrhunskog TV programa sa Balkana. Preuzmite GO4TV aplikaciju na vaš uređaj već danas i iskoristite promo period od 15 dana besplatnog gledanja televizije.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More