Patrijarh putuje u Crnu Goru, proslava dva velika jubileja

Foto: printscreen/youtube/ TV Hram
153

U prisustvu patrijarha Irineja, danas i sutra biće obeležen veliki jubileji Srpske pravoslavne crkve: 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice – Podlastva i 800 godina samostalnosti SPC, najavila je Pravoslavna mitropolija crnogorsko primorska.

Nakon svečanog dočeka patrijarha Irineja, današnjim programom je predviđeno održavanje večernje službe, a nakon toga i Svečana akademija na kojoj će govoriti književnik Dragoslav Bokan.

Sutra ujutru patrijarh će sa više arhijereja služiti Svetu patrijaršijsku liturgiju sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom, objavljeno na sajtu Mitropolije.

Za sve prisutne u podne će biti priređena “trpeza ljubavi” uz kulturno umetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pevačko društvo Grbalj.

Vernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević, saopštio je ranije Odbor za obnovu manastira Podlastva.

Prethodno, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej služiće danas na praznik Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan, svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu.

Prvi put posle izlaska iz bolnice patrijarh prisustvovao Svetoj Liturgiji (VIDEO)

Manastir Podlastva, sa crkvom Rođenja Presvete Bogorodice, nalazi se u blizini magistralnog puta Budva -Tivat – Kotor, na južnoj padini grbaljskog sela Lastva Grbaljska, po kojem je i dobio ime. Ubraja se među najznačajnija duhovna središta, ne samo Grblja nego cele Boke. Zajedno sa Miholjskom Prevlakom, koja predstavlja 800 godišnji temelj Svetosavskog pravoslavlja u Zeti – Crnoj Gori, manastir Podlastva je posebno sabirno i saborno mesto, kako Grblja, tako i celog Primorja.

Crnogorski pokret traži zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru

Arheološka istraživanja izvršena na temeljima crkve Presvete Bogorodice u Podlastvi iz 1984. godine imala su za rezultat pronalazak ostataka ranohrišćanske bogomolje iz 6. veka, čime je dat veliki doprinos u proučavanju srednjevekovne arheologije na tim prostorima. Srednjovekovni centar duhovnosti Grblja dobio je još jednu duhovnu vertikalu koja ga je vezala duboko za temelje hrišćanstva. Takav, naizgled neočekivani obrt, gde se na mjestu čije se osnivanje po tradiciji pripisivalo caru Dušanu 1350. godine, dobio je još veći značaj jer je materijalnim dokazima potvrđeno njegovo 15-vekovno trajanje.

Prema predanju, manastir je podigao car Dušan 1350. godine. Prema istom predanju, preko tog dela Primorja, boraveći kratko u lastovskoj crkvi, sa obližnje morske obale, Sveti Sava, prvi Arhiepiskop srpski i osnivač Zetske episkopije, uputio se u Svetu Goru. Isto predanje tvrdi, da je Sveti Sava prolazio kroz to mesto kad je pošao u Jerusalim. Takođe, postoji predanje o grbaljskom poreklu kneza Lazara Hrebeljanovića.

Od nastanka, manastir Podlastva je bio duhovni i politički centar Grblja, svedok burnih događaja vezanih za bune protiv Mlečića i Turaka, što se reflektovalo na sudbinu manastira.

Izvor Tanjug, SPC
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More