Kristina Kovač poručila iz Švedske: Čujem da se digla Vučićeva Srbija zbog mene nebitne i moja dva pasusa! (FOTO)

Objavljena velika analiza o odlascima iz Srbije

Foto:Printscreen/Youtube
360

Kristina Kovač poslednjih meseci živi i radi u Švedskoj. U poslednjem broju Nedeljnika, napisala je tekst u kom je objasnila odluku da napusti zemlju.

U tom mediju je, inače, objavljena velika analiza o odlascima iz Srbije, a esej Kristine Kovač je jedan o nekoliko ilustrativnih priča naših ljudi koji su otišli u inostranstvo.

Kristina Kovač je na Tviteru prvo napisala da je taj tekst jedina stvar koju je o svom odlasku rekla i napisala, a potom je na istoj mreži komentarisala reakcije.

 

“Čujem da se digla Vučićeva Srbija zbog mene nebitne i moja dva pasusa u Nedeljniku… A meni lepo, lunchtime, došli Mehosi sa burgerima… Ma milina”, napisala je Kristina Kovač na Tviteru.

Poslednjih dana opet se mnogo se priča o odlascima. Napuštanje zemlje je postalo najvažnija tema, a Srbija, zemlja podela; sada se deli na one koji ostaju i one koji odlaze.

“Odlazak iz Srbije planiram i želim već duže vreme. I pored toga što u svojoj zemlji već godinama ne mogu da se bavim svojim poslom na način koji je za mene zadovoljavajuci, tu pre svega mislim na stil muzike kojim se bavim (pop), skoro potpuni izostanak pop muzike u medijima i generalni sunovrat u kulturnom sektoru, to nije razlog zbog kog sam se rešila na napuštanje Srbije. Za mene, mnogo jači, najjači razlog leži u užasno nezdravoj atmosferi koja maltene na dnevnom nivou postaje sve nezdravija – kada sam u svojoj zemlji počela da se osećam kao da smo svi deo nekog psihološkog eksperimenta, znala sam da je vreme da dižem sidro”, napisala je Kristina Kovač za Nedeljnik o odluci da napusti Srbiju i ode u Stokholm.

“Odgovornost za tu bolesnu atmosferu leži pre svega u vladajućim strukturama koje su drastično srozale srpski sistem vrednosti, te je sve nenormalno postalo normalno i redovno stanje stvari. To da na gastro odeljenju Instituta za majku i dete postoji jedna klozetska šolja, zamislite, za decu koja pate od stomačnih oboljenja, jedna klozetska šolja, bez papira naravno, a u isto vreme gradske vlasti novac troše na fontane, jarbole, jelke, i sve to košta 300 puta više nego što stvarno košta, jer nečiji džep treba da se napuni? To nije i nikada neće biti normalno za mene”, piše Kristina Kovač u “razglednici” iz Švedske.

Osim nje, otišao je i glumac Nikola Đuričko, tiho. Ali je odjeknula ta vest da je “odlučio da nastavi karijeru u Americi” uzevši u Jugoslovenskom dramskom pozorištu godinu dana neplaćeno, kako je objavio Blic. Pre njega je otišao i o razlozima da privremeno napusti Srbiju u intervjuu za Nedeljnik govorio je i naš najveći genetičar dr Miodrag Stojković, koji je trenutno na Harvardu. Srbiju je, i to u 65. godini, napustio i Voja Antonić, filmski montažer i pronalazac, tvorac prvog mikroračunara “Galaksija”, pa i Vlade Divac…

Izvor Nedeljnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More