Austrijski političar pred sutrašnje izbore govorio o Srbima i slabosti EU u rešavanju kosovskog pitanja

Foto: Tanjug/AP
157

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer ističe, u intervjuu Tanjugu, da je EU do sada bila neuspešna u rešavanju kosovskog problema i da bi možda, zbog toga, UN bila adekvatnija adresa.

Hofer sve uključene u potragu za rešenjem pitanja KiM podseća na bitnost pridržavanja i ispunjenja svojih obaveza iz Rezolucije UN 1244.

Kazao je da su takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine dodatno pogoršale situaciju između Beograda i Prištine.

Srbin iz Inzbruka kandidat na parlamentarnim izborima u Austriji

“Time Priština pokazuje nespremnost i nerazumevanje za kompromisno rešenje ovog ozbiljnog problema. Neophodno je da Priština preduzme akcije povlačenja svojih mera kako bi se dijalog nastavio. Sada je EU na potezu i trebalo bi konačno da natera Prištinu da ukine takse. EU za to ima na raspolaganju brojne mehanizme koje moze u svako doba da primeni. Kako ne bi izgubila svoju verodostojnost, EU treba što pre da deluje”, podvukao je on.

Hofer je podsetio da EU, kada želi, određenim političkim mehanizmima, kao što su sankcije, može izvršiti pritisak.

Upitan da li bi podržao svako rešenje koje proistekne iz pregovora Beograda i Prištine, a tako i korekciju granica, austrijski političar je kazao da će FPO pozdraviti svako razumeno rešenje koje proiziđe iz dijaloga Beograda i Prištine.

“U ovom konkretnom slučaju EU ne sme da kritikuje Srbiju, jer privredi Srbije treba još mnogo da nadoknadi zaostatak koji ima kako bi mogla da stigne privrede zemalja članice EU. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije ne donosi nikakve negativne posledice po EU, čak šta više, mogao bi u budućnosti doneti prednosti za sve”, kazao je on.

Reakcija na izjavu o KiM: “Kurc treba da prestane da pali na Balkanu”

Govoreći o stavu FPO prema Srbima, nakon odlaska doskorasnjeg lidera Hajnc-Kristijana Štrahea, Hofer kaže da to prijateljstvo sa Srbima ne zavisi samo od jedne osobe, već je osnovni stav stranke.

Što se sutrašnjih, prevremenih parlamentarnih izbora tiče, Hofer naglašava da ovo glasanje predstavljaju odluku o budućem kursu kojim će se kretati Austrije – kursom daljih reformi ili zastoja.

“Za razliku od drugih partija u Austriji, FPO se zalaže za osnovne vrednosti hrišćanstva i odbija politički islam. Srbi su, sa svojom hrišćanskom tradicijom, saveznici u borbi protiv islamskog ekstremizma”, rekao je Hofer.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More