Argentina: Srpska crkva znamenitost Buenos Ajresa

Foto: Eparhija buenosajerska
396

Gradske vlasti Buenos Ajresa proglasile su srpski pravoslavni katedralni hram Rođenja Presvete Bogorodice za objekat od kulturnog značaja za prestonicu Argentine.  U povelji je navedeno da je odluka doneta u čast 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Tim povodom ispred crkve  je osveštana i spomen ploča, 21. septembra 2019. na dan hramovne slave i verski praznik posvećen rođenju majke Isusa Hrista.

Foto: Eparhija buenosajerska

Liturgiju su na praznik služili mitropolit Buenos Ajresa i sve Argentine Antiohijske patrijaršije Jakov, te mitropolit argentinski i južnoamerički Moskovske patrijaršije Ignatije, zatim episkop karakaski i južnoamerički Ruske zagranične crkve  Jovan i domaćin  centralne proslave jubileja  SPC episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički Кirilo  Bojović, navodi se u saopštenju iz ove eparhije SPC.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice  je izgrađena kao kopija Кraljeve crkve koju je u manastiru Studenici sagradio Sveti srpski kralj Milutin. To je jedini hram srpskog vizantijskog stila u Argentini i Južnoj Americi.

Foto: Eparhija buenosajerska

Na proslavi su takođe učestvovali gradski odbornici: Eduardo Santamarino, Omar Ahmed Abud i  Jian Ping Juan.  Prisutni su bili i predstavnici ambasada Srbije i Rumunije, gradonačelnik Arijasa u provinciji Кordobi Matias Gvozdenović, parohijani iz Buenos Ajresa, Santa Fea, Кomodoro Rivadavije i daleke provincije Ćako.

Oče naš na španskom jeziku otpevala su deca koja pohađaju veronauku pri katedralnom hramu: Кatarina Ikan, Franka i Aleksandra Macavara Nikčević, Irina i Tatjana Hirado Mićić, Paz Fentanes i Pedro Jovanović Alika, predvođeni popadijom Viktorijom.

Foto: Eparhija buenosajerska

Nakon bogosluženja organizovana je svečana trpeza za goste i vernike, tokom koje je mitropolit Ignatije pozdravio prisutne i uručio domaćinu, vladici Кirilu, kapitalno književno delo O Bibliji, dok je mitropolit Jakov darivao ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.

Ambasadorka  Srbije Jela Baćović je izrazila zadovoljstvo povodom uspešno završenog projekta priključivanja Кatedralnog hrama Rođenja Presvete Bogorodice kulturnim znamenitostima grada Buenos Ajresa.

Foto: Eparhija buenosajerska

Članovi Udruženja Jugoslovena „Naš dom” takođe su prisustvovali svečanosti i čestitali srpskoj zajednici jubilej i priznanje.

Tokom svečanosti upriličen je i kulturno-umetnički program sa pesmama i igrama iz Srbije i Crne Gore.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More