30 godina od prenosa zemnih ostataka svetorodne loze Petrovića na Cetinje FOTO

Mitropolit Amfilohije je rekao da je značajno što današnji parastos kralju Nikoli drže profesori i đaci Cetinjske Bogoslovije, koju je on osnovao 1863. godine

Foto; Mitropolija crnogorsko-primorska/mitropolija.com
336

Parastos kralju Nikoli, kraljici Mileni, princezama Veri i Kseniji, na tridesetu godišnjicu prenosa njihovih zemnih ostataka u otadžbinu, i svim upokojenim članovima svetorodne loze Petrovića služio je danas u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice na cetinjskom Ćipuru Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, uz sasluženje cetinjskog sveštenstva i sveštenomonaštva i molitveno učešće vernog naroda.

Foto; Mitropolija crnogorsko-primorska/mitropolija.com

Pojali su đaci Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Kralj Nikola je umro 1921. godine u egzilu u Antibu. Posmrtni ostaci kralja, kraljice Milene i njihovih ćerki, princeza Ksenije i Vjere, preneseni su iz ruske pravoslavne crkve u San Remu u Crnu Goru 1989. godine.

Foto; Mitropolija crnogorsko-primorska/mitropolija.com

Nakon parastosa, Mitropolit Amfilohije je rekao da je značajno što današnji parastos kralju Nikoli drže profesori i đaci Cetinjske Bogoslovije, koju je on osnovao 1863. godine.

„Uz pomoć ruskoga cara osnovao je ovu školu koja je temelj svega školstva u Crnoj Gori do današnjega dana. Kralj Nikola je izuzetna ličnost u našoj istoriji, ne bez razloga nazvan carem junaka. U svoje vrijeme je dobio i nezavisnost Crne Gore i mnoga druga djela učinio. A među najznačajnijim njegovim djelima je oslobođenje Kosova i Metohije, zajedno sa njegovim zetom, kraljem Petrom Prvim Karađorđevićem“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Foto; Mitropolija crnogorsko-primorska/mitropolija.com

Dodao je da je njegova himna „Onamo, ‘namo..“ jedina prava i istinska himna Crne Gore.

„Mnogo je značajno da pomenemo to njegovo oslobođenje Kosova i Metohije u ovo naše vrijeme, kada su se njegovi naslednici u Crnoj Gori odrekli Kosova i Metohije i predali KiM u ruke razbojnika, bogoubica i bratoubica. A prije njih, ovih sadašnjih razbojnika, su se nažalost upravo naši crnogorski titoisti odrekli Kosova i Metohije 1945. godine i time položili temelj ovome što se danas tamo događa. Ja mislim da je od svih rana koje je kralj Nikola doživio, i za života i nakon upokojenja, najdublja upravo rana od toga što se dogodilo i što se događa sa Kosovom i Metohijom“, naglasio je Vladika Amfilohije.

Foto; Mitropolija crnogorsko-primorska/mitropolija.com

Rekao je da se nada da će i princ Mihailo i otali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju koje se nalazi u Cetinjskom manastiru.

Foto; Mitropolija crnogorsko-primorska/mitropolija.com

„Pogotovo sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru. Tu su primali i sveto pričešće. Tu su dolazili sve dok su bili ovdje, pa bi bila grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negdje drugdje nego ondje gdje je predvidio da budu sahranjeni njihov otac knjaz Nikola“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

On je kazao da se nada da će princ Mihailo i ostali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju u Cetinjskom manastiru.

Amfilohije je dočekao zemne ostatke kralja Nikole, kraljice Milene i njihovih kćerki u Baru, i činodejstvovao je prilikom njihove sahrane na Cetinju 1. oktobra 1989. godine.

Na kraju su sabrani na parastosu otpevali himnu „Onamo, ‘namo…“.

Izvor mitropolija.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More