Od Podunavskih Švaba 700.000 evra bolnici u Somboru!

Novi darovi Udruženje Nemaca iz pokrajine Baden Virtenberg, odnosno potomaka Podunavskih Švaba

Foto: bolnicasombor.rs
314

Udruženje Nemaca iz pokrajine Baden Virtenberg, odnosno potomaka Podunavskih Švaba, u saradnji sa Gradskom bolnicom iz Кalsruea doniralo je bolnici Radivoj Simonović“ u Somboru medicinsku opremu vrednu oko 700.000 evra.

Za donaciju je najzaslužniji Herbert Reh, bivši ministar unutrašnjih poslova pomenute pokrajine. Njegovi preci su poreklom iz Ratkova, sela u opštini Odžaci, gde su živeli do završetka Drugog svetskog rata. Danas je on predsednik Udruženja Nemaca ( Podunavskih Švaba) iz Langenbrukena, a bio je svojevremeno i ministar unutrašnjih poslova Pokrajine Baden Virtenberg.

Naši roditelji i naši preci su živeli u Ratkovu i mnogo me raduje što možemo da poklonimo somborskoj bolnici medicinsku opremu koja bi trebala da unapredi njen dalji rad, rekao je Reh 23.septembra, prilikom primopredaje opreme, u Somboru.

Od opreme je, kako se navodi u saopštenju, dopremljeno 29 pacijent-monitora u ispravnom stanju, koji će biti upotrebljeni na odelenjima intenzivne nege, koronarne jedinice internog odelenja i odelenja za prijem urgentnih stanja. Stigle su i sonde ultrazvučnih aparata koje će takođe imati svoju primenu, kao i hladni izvori svetla za hirurgiju.

Troškove transporta opreme preuzeo je Crveni krst  grada Кarlsrue, a carinske i ostale obaveze firma „Simens“.

Кako kažu u pomenutom udruženju, na klinici Кarlsrue u pripremi su veliki medicinski aparati za donaciju, koji prvo moraju proći kontrolnu proveru stanja i ispravnosti, a ukoliko bi zakonske i administativne procedure u Srbije to dozvolile, ova oprema bi mogla biti deo naredne humanitarne pomoći somborskoj bolnici.

Donacija Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović"

Udruženje Podunavskih Nemaca naseljenog mesta Ratkovo iz Langenbrukena u Nemačkoj doniralo je medicinsku opremu somborskoj opštoj bolnici. Medijima su se obratili Heribert Rech, bivši ministar Unutrašnjih poslova Baden Wuertenberga i dr Dragan Rastović, direktor Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Sombor.TV Sreće – septembar 2019.

Gepostet von TV "Sreće" Sombor am Dienstag, 24. September 2019

Оvo nije prva njihova donacija, ali je do sada najveća. Ranije su u više navrata pomagali i opštinu Odžaci.

R. LONČAR

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More