Svečana akademija u Patersonu: Jubileji Matice iseljenika i Srba u regionu i Književne radionice „Kordun“ (FOTO)

Facebook Matica iseljenika i Srba u regionu
535

U svečanoj sali hrama Sveti Jovan u Patersonu održana je Svečana akademija povodom obeležavanja 70 godina postojanja i rada Matice iseljenika i Srba u regionu i 10 godina postojanja i rada Književne radionice „Kordun“.

Na akademiji su govorili Miodrag Jakšić, predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu, Ilija Šaula osnivač Književne radionice „Kordun“, Gordana Petković Laković, književnica iz Toronta, lekar Milutin Srbljak iz Njujorka, lektor Dušica Ivanović iz Toronta i Nebojša Krljar, prosvetni radnik iz Majamija.

Facebook Matica iseljenika i Srba u regionu

Svečanost je blagoslovio paroh Đokan Majstorović, a u umetničkom programu, koji je vodila Aleksandra Radaković, nastupili su pevačka grupa „Rosa“ iz Njujorka i KUD „Drina“ iz Patersona.

Povelja Književne radionice „Kordun“ za dugogodišnju afirmaciju srpske dijaspore i podizanje ugleda srpske kulture u svetu dodeljena je predsedniku Matice iseljenika, Miodragu Jakšiću.

Priznanja ove kulturne organizacije za dugogodišnju uspešnu saradnju na polju kulture i umetnosti dobili su prota Đokan Majstoroviću, književnik Danilo Marić, pesnikinja Branka Zeng iz Pančeva, novinarka Milica Purić iz Čikaga i novinar i publicista Ivana Kalauzović iz Niša. Takođe Priznanja su dodeljena i izdavačkim kućama „Grafičar“ iz Užica i „Alma“ iz Beograda i Udruženju „Banatski kulturni centar“ iz Novog Miloševa.

Facebook Matica iseljenika i Srba u regionu

Za uspešnu saradnju i doprinos afirmaciji Književne radionice Kordun dodeljene su zahvalnice svešteniku Vladislavu Radujkoviću iz Nju Džerzija, književniku Danijelu Mirkovu iz Filadelfije, profesoru Nebojši Krljaru iz Majamija, književnicama Gordani Petković Laković i Dušici Ivanović iz Toronta i novinarima Luki Mijatoviću i Dejan Grujić iz Beograda. Takođe zahvalnicu za doprinos i afirmaciji književne radionice Kordun dodeljene su Humanitarnoj fondaciji „Luka Bala“ iz Njujorka, Teslinoj naučnoj fondaciji iz Filadelfije, Srpskoj nacionalnoj akademiji iz Toronta, Srpsko-kanadskom udruženju pisaca Desanka Maksimović iz Toronta i Radio Beogradu 202.

U pratećem delu programa organizovana izložba slika velikog srpskog slikara Bogdana Miščevića iz Baltimora.

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More