Veliko otkriće: U Zrenjaninu rekonstruisali toplovodnu mrežu, nisu ni slutili šta će pronaći

Wikimedia Commons
266

Predmeti iz doba neolita, stari oko 7.000 godina, kao i ostaci grnčarije i ljudskih skeleta otkriveni su prilikom radova na rekonstrukciji toplovodne mreže i iskopa nove trase u zrenjaninskoj Gradskoj bašti.

Radovi su do daljeg obustavljeni, a na scenu su stupili stručnjaci zrenjaninskog Narodnog muzeja koji pretražuju i selektuju iskopan materijal koji svedoči o postojanju naselja starog 70 vekova na ovom prostoru, piše Blic.

Kustos u Narodnom muzeju Dejan Vorgić ističe za “Blic” da je do sada pronađeno mnogo arheoloških fragmenata, od najstarijeg doba – neolita, predmeta sa odlikama starčevačke i elementima vinčanske kulture, čak i delova naseobine iz neolita.

Vorgić kaže i da je, nažalost, sve to iskopao bager, pa je na arheolozima da pretražuju veće gomile zemlje rasute po travnjaku Gradske bašte.

Između mnoštva delova grnčarije i pojedinih delova skeleta pronađen je i fragment, odnosno dva njegova dela sa uklesanom ženskom figurom, za koje arheolozi kažu da se veoma retko nalaze, te se nadaju da će pronaći i ostatak delova i kompletirati figuru, čime bi otkriće postalo još značajnije.

“Reč je o ručno rađenom reljefu na keramici, što je ekstremno retko. Obično su to neke figurine iz doba neolita, ali reljefi na posudama kao što je ova koju smo našli zaista se retko mogu videti. Smatramo da je otkriće naseobine iz najstarijeg doba samo po sebi fantastično”, naglašava Vorgić.

Povodom ovog značajnog otkrića Vorgić kaže da se trenutno materijal prikuplja, a da potom sledi pranje, obrada, upoređivanje i tek za mesec – dva moći će konkretnije da se saopšti šta je sve pronađeno u Gradskoj bašti.

“Tu su i delovi tanjira iz turskog doba, srednjovekovni novčić, stub sa srednjovekovne crkve. Pronaći, međutim, naseobinu iz najstarijeg doba, neolita, nešto je fantastično i razumljivo je da smo fokusirani upravo na taj period i predmete koji potiču iz njega. Sledeće godine veliki je jubilej, dva veka od završetka gradnje Županijske zgrade, pa to može biti lep povod da se javnosti prikažu svi artefakti pronađeni u Gradskoj bašti”, navodi Vorgić i dodaje da je sve što je nađeno od izuzetnog značaja za Narodni muzej.

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE kod Aleksandrovca! Za ovo će ČUTI CEO SVET! (FOTO)

Kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja Dejan Vorgić kaže da njihovi arheolozi trenutno vode bitku sa vremenom kako bi ispitali novi lokalitet.

“Trenutno više vremena posvećujemo pretrazi terena nego klasifikaciji i identifikaciji pronađenih artefakata zato što najavljuju loše vremenske prilike u narednim danima, tako da moramo čitav posao brzo završiti. To nam je trenutno prioritet, pa ćemo kasnije govoriti o pronalascima za koje smatramo da su izuzetno vredni”, priča nam Vorgić.

Nalaze koji su u Budimpešti i Temišvaru nismo videli

Kada su dograđivana krila na Županijskoj zgradi 1886. godine, pronađeno je mnogo predmeta iz prethodnog perioda, ali su oni svi završili u Budimpešti i Temišvaru, koji su imali muzeje. Mi ne znamo šta sve tamo postoji, jer to nikad nije ugledalo svetlo dana. Sada imamo sreću da smo mi ti koji su nešto iz praistorije pronašli i što će to završiti u našem muzeju, kaže Dejan Vorgić.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More