Otkriveno zbog čega Folksvagen neće poslovati u Srbiji već u Turskoj!

Novi proizvodni pogon nemačkog giganta gradiće se na zapadu Turske

foto:Youtube Printscreen
164

Folksvagen će izgraditi proizvodni pogon u Turskoj. Od Bugarske i Srbije se odustalo.

Ekonomski stručnjak iz Konstanca Erdal Jalcin objašnjava zašto su se šefovi Folksvagena odlučili za Manisu.

Novi proizvodni pogon Folksvagena gradiće se na zapadu Turske, u Manisi blizu Izmira. Nemački proizvođač automobila mnoge je iznenadio odlukom da investira u Turskoj, a ne u članici Evropske unije Bugarskoj. Prethodno je iz trke ispala Srbija. U pogonu “teškom” oko milijardu evra proizvodiće se 300.000 vozila godišnje i biće zaposleno 4.000 ljudi.

Ta odluka je sporna, između ostalog i zato što je poslednjih godina često dolazilo do raznoraznih sporova između nemačke i turske vlade. Erdal Jalfcin, profesor međunarodne ekonomske politike na fakultetu u Konstancu, za DW objašnjava pozadinu Folksvagenove odluke, piše DW.

 Zašto je Folksvagen odlučio da svoj istočnoevropski pogon gradi upravo u Turskoj?

-Još pre nekoliko godina govorilo se o gradnji Folksvagenove fabrike u Turskoj –tada se od toga odustalo. Ali s obzirom na dugoročnu ekonomsku perspektivu, sadašnja odluka je logična i načelno smislena. Turska je u poslednjih 15 godina postala važan centar industrijske proizvodnje upravo u automobilskoj industriji, a posebno zahvaljujući brojnim kooperantima koji su se tamo smestili. Mreža kooperantskih firmi, među kojima je na primer i „Robert Bosch GmbH“ u blizini Burse, postala je ogromna. To veoma pogoduje koncernu kao što je Folksvagen. U Bugarskoj ne postoje takvi uslovi.

Kakve će uslove Folksvagen zateći na turskom tržištu rada?

Troškovi plata su u Turskoj veoma niski. Minimalna plata je 420 evra. To je velika razlika u odnosu na Bugarsku. Osim toga, u Turskoj je tržište rada veoma veliko – broj stanovnika će u dogledno vreme da premaši 100 miliona. Mogu se angažovati mladi radnici koji će na duže staze moći da rade za Folksvagen. Potencijalna radna snaga je obrazovana i kvalifikovana. Od 2005, kada je Turska započela pristupne pregovore s EU, mnogo toga se pokrenulo. Istovremeno, brojni politički konflikti doveli su do odlaska velikog broja mladih talenata iz Turske, došlo je do odliva mozgova.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More