Više od pet hiljada vernika u Žiči: Detalji proslave osam vekova autokefalnosti SPC-a! (VIDEO)

Patrijarhovu poslanicu povodom 800 godina autokefalnosti SPC pročitao je episkop niški Arsenije.

Foto:Youtube/Printscreen
185

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava veliki jubilej – 800 godina autokefalnosti, a centralna proslava počela je Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Žiča.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje svih arhijereja i uz pojanje žičkih monahinja, saopštila je Televizija “Hram”.

Svetoj liturgiji u porti Manastira Žiča prisustvovalo je preko 5.000 vernika, kojima se obratio patrijarh i poručio da je srpskom narodu potrebno jedinstvo.

“U našoj najvećoj svetinji oko koje se srpski narod okupljao, pre osam vekova počela je istorija srpske crkve i srpskog naroda. Mudri Nemanja i Sveti Sava gledali su šta narodu srpskom pravoslavnom treba – i autokefalna samostalna crkva i samostalna država”, rekao je patrijarh Irinej, naglasivši da su državu i temelje crkve postavili sveti ljudi.

Prema njegovim rečima, tu leži tajna kako je srpska crkva opstala, posle toliko strašnih događaja i stradanja, kao i dugog ropstva pod Turcima.

Patrijarh je podsetio i da su tokom istorije stradale najveće srpske svetinje, od kojih su mnoge prevazilazile tadašnje vizantijske svetinje, poput manastira Žiče.

Veliki broj vernika na proslavi u Žiči, liturgiju služio patrijarh sa svim arhijerejima SPC (VIDEO)

 

“Svetla harmonija je krasila odnos države i crkve kroz celu našu istoriju do danas. Ono što nam je trebalo i treba da krasi naš narod jeste jedinstvo u onome što je istinito i neprolazno. To nam je i danas najpotrebnije”.

Upozorio je da je narod danas podeljen, da su lični interesi prevladali sve drugo.

“Uvek nas je krasilo to što smo poštovali druge narode, druge verske zajednice. Tako mora biti i danas – da se svojom verom ponosimo i da sa njom živimo, ali da poštujemo i druge bez obzira na sve što nas deli. To je poruka ovog velikog današnjeg praznika”, istakao je patrijarh.

Patrijarhovu poslanicu povodom 800 godina autokefalnosti SPC pročitao je episkop niški Arsenije.

Svetoj liturgiji prisustvovao je veliki broj državnih zvaničnika, među kojima i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i predstavnici Vojske Srbije, grada Kraljeva, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom…

Nakon liturgije upriličena je svečana Akademija u manastirskoj porti, a potom i “trpeza ljubavi” za srpske arhijereje i vernike.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefalnosti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepiskopije i prvog srpskog arhiepiskopa, Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleleksandra Vučića, a biće nastavljen narednih dana različitim manifestacijama u Visokim Dečanima, Pećkoj patrijaršiji i Beogradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More