Episkop Atanasije Jevtić: Većina protiv dodele ordena Aleksandru Vučiću

Foto: Wikipedia/ Vladimir Malić
538

Episkop Atanasije Jevtić je izjavio u Pećkoj patrijaršiji da se on i veliki deo episkopa protivi dodeli Ordena Svetog Save Aleksandru Vučiću, prenosi Radio Goraždevac.

„Veliki broj episkopa, može se slobodno reći većina, je protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save“ izjavio je danas na svečanosti u Pećkoj patrijaršiji za umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije. Ovo je drugi uticajni vladika Srpske pravoslavne crkve koji je izrazio nezadovoljstvo odlukom Sinoda SPC da se orden dodeli predsedniku Srbije i tako je potvrdio jučerašnji stav mitropolita Amfilohija koji, takođe, protiv te odluke.
„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod,“ izjavio je juče za Radio Goraždevac Mitropolit Amfilohije.

“Veliki broj vladika se ne slaže sa odlukom Sinoda o dodeli ordena Vučiću ali će je ispoštovati” (VIDEO)

Svečanu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva.

Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio da je osam vekova autokefalnosti veliki i izuzetno značajan dogadaj.

„sveta reč Božja nastavlja da se propoveda na svetom kosovsko-metohijskom prostoru“, rekao je on..

On je podsetio da su hrišćane i hrišćansku crkvu progonili i da je i svuda u svetu progone, a posebno na Kosovu i Metohiji.

„Nije snaga u onima koliko ih ima na ovim prostorima, nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svedoci istine i koji svojim svedočanstvom prosvećuju i one koji žive zajedno sa njima“, rekao je mitropolit u besedi.

„koliko je spasonosna ova svetinja za nas ove sabrane i pripadnike ovde u toliko je značajnija ova svetinja za ove druge, za našu braću Albance“, rekao je mitropolit Amfilohije.

Kako je juče saopšteno, patrijarh Irinej nije prisustvovao liturgiji u Pećkoj patrijaršiji zbog bolesti.

Izvor Radio Goraždevac
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More