“Odvažan, odgovoran i brižni šef države”, princ Aleksandar položio cveće u Marseju (FOTO, VIDEO)

Foto: Dvor.rs
137

MARSEJ – Princ Aleksandar Drugi  Karađorđević, njegova supruga princeza Katarina i njena kćerka Alison boravili su danas u Marseju povodom osamdeset pete godišnjice od tragične pogibije Kralja Aleksandra Karađorđevića  i Luja Bartua, ministra spoljnih poslova Francuske.

Gepostet von Union des Serbes de France / Savez Srba Francuske / Савез Срба Француске am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja  Zoran Đorđеvić,  Ženevjev Darjusek, državni sekretar Ministarstva oružanih snaga Francuske,  Nataša Marić, ambasadorka Srbije u Francuskoj i delegacija Udruženja „Kraljevina Srbija“, koje je pod pokroviteljstvom princa Aleksandra.

Делегација Савеза Срба Француске на ОБЕЛЕЖАВАЊУ 85. ГОДИШЊИЦЕ УБИСТВА КРАЉА АЛЕКСАНДРА У МАРСЕЈУПолагање цвећа на комеморативној плочи где су убијени Краљ Александар Први и Луј Барту (Place General de Gaulle Marseille)

Gepostet von Union des Serbes de France / Savez Srba Francuske / Савез Срба Француске am Mittwoch, 9. Oktober 2019

Princ Aleksandar položio je cveće kod spomen ploče na samom mestu ubistva Kralja Aleksandra i ministra Bartua, a potom je položio venac na njihov zajednički spomenik.

Svojim domaćinima i velikom broju okupjenih građana princ se obratio na francuskom jeziku između ostalog istakavši: “Nestalnost sveta i ideološke ćudi doprinele su da spomen na mog dedu bude često zanemaren. No, podsetimo se: sudbina je htela da on bude najpre vojnik. I on je zadugo bio hrabar vojnik. U politici, idući stopama svog oca Kralja Petra I od Srbije, bio je odvažan, odgovoran i brižni šef države za sve svoje sunarodnike. Baš kao i njegov otac, Francusku je video kao veliko ogledalo, kao uzor kom treba težiti: upravo onu Francusku, kako je mi i danas vidimo, koja je znala da univerzalne vrednosti odabere za svoju specifičnost. Prijateljsku i vernu Francusku, sestru u mnogim našim nesrećama. Sa druge strane, moj deda je, kao mlad čovek, želeo da bude egiptolog, ali, bio je prinuđen da postane kralj-vojnik u službi mira: mira na Balkanu, u Evropi i u celom svetu. Stoga nam, dame i gospodo, predstoji, i jednima i drugima, da više radimo na negovanju sećanja. Da bismo pokazali pravo mesto koje, u istoriji i među ljudima dobre volje pripada ljudima kakvi su bili Kralj Aleksandar od Jugoslavije i pokojni ministar Luj Bartu! Za ispunjenje tog zadatka, biće dovoljno da najpre i stalno jačamo prijateljstvo između naših dveju zemalja, kao i saradnju u okviru Međunarodne organizacije za frankofoniju, gde je moja zemlja nedavno izabrana za pridruženog člana. Uveren sam da će mladi ljudi u našim dvema zemljama biti na visini ovoga zadatka.“

“Veliki gubitak za celu Srbiju”, 85. godina od ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića (VIDEO)

Princa Aleksandra je u Marseju dočekao veliki broj Srba koji živi u Francuskoj, ali i veliki broj Francuskih državljana koji i dalje neguju prijateljstvo između naših dveju zemalja i čuvaju sećanje na ubijenog Kralja Aleksandra I.

Po povratku iz Marseja,princ Aleksandar položio je venac na grob svog dede, Kralja Aleksandra Ujedinitelja, u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Izvor Dvor.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More