“Pobednik” danas posle 91 godine napušta svoje mesto, evo kako možete direktno da pratite događaj (FOTO, VIDEO)

FOTO: Printscreen/Youtube/RTS
335

Posle 91 godine, “Pobednik” će danas, uz direktan prenos, privremeno biti skinut sa postolja, izložen na Carigradskom drumu, a zatim prebačen u Smederevo gde će biti vršena njegova restauracija, piše Blic.

Kako su najavili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (ZZSKGB), Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce do 13.00 časova, do završetka akcije skidanja jednog od simbola prestonice koja bi trebalo da počne u 11.00.

Međutim, svi zainteresovani građani imaće priliku da ceo događaj prate putem direktnog prenosa na Fejsbuku, na stranici ZZSKGB, a zatim i od 13.00 do 15.00, da uživo vide izloženog “Pobednika” na Carigradskom drumu Beogradske tvrđave (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja.

Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je čak i – osinjak.

Inače, predviđeno je da se operacija skidanja spomenika izvede uz upotrebu specijalne auto-dizalice, uz prethodno vezivanje skulpture sistemom gurtni, prema projektu koji je uradio Građevinski fakultet. Ovo je veoma “pipav” deo rekonstrukcije, pa je moralo da se vodi računa i o veličini auto-dizalice, odnosno njenoj težini, kako bi ona uopšte mogla da stigne do “Pobednika”, ali kasnije i sa njim preko mosta kod Sahat kapije napusti Beogradsku tvrđavu.

Izgleda nedodirljivo, ali ipak… Na “Pobedniku” otkriveno čak 30 rupa od metaka, evo gde se tačno nalaze (FOTO)

“Na osnovu informacija o raspoloživoj opremi na tržištu usvojena je upotreba auto-dizalice dovoljne nosivosti, gabarita koji omogućavaju prolaz kroz kapije, i težine same auto-dizalice koja je manja od maksimalnog dopuštenog opterećenja pri prelasku mosta kod Sahat kapije”, objasnili su ranije iz ZZSKGB.

Cela akcija je do detalja isplanirana.

“Predviđen je sistem sa gurtnama koje obuhvataju telo figure i prstenom koji služi za održanje vertikalnosti figure prilikom dizanja i manipulacije. Projektovana težina figure “Pobednika” je oko jedne i po tone.

Nadležni su sa nestrpljenjem prethodnih dana pratili i vremensku prognozu. Naime, za danas je najavljeno zahlađenje i slaba kiša. Ipak, to ne bi trebalo da dovede do odlaganja “Operacije Pobednik”.

Neverovatan pogled: Ovako čuveni “Pobednik” vidi Beograd (FOTO,VIDEO)

Podsetimo, figura “Pobednika” biće transportovana u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića koji će biti zadužen za njegovu restauraciju. Na Beogradskoj tvrđavi trebalo bi ponovo da se nađe za četiri meseca, dakle negde oko 10. februara, ako to vremenski uslovi tada budu dozvolili.

PODIGNUT DAVNE 1928. GODINE

Spomenik “Pobednik” podignut je 1928. povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

FIGURA VISOKA 4,25 METARA

Ukupna visina spomenika na Beogradskoj tvrđavi je 17,25 metara. Bronzana figura je visoka 4,25 metra, kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More