Naš osvrt: Da li je i kome Donald Tramp čestitao autokefalnost?

Foto/Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik
560

U srpskoj javnosti kao “bomba” odjeknula je vest da je američki predsednik Donald Tramp čestitao 800 godina samostalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da su čestitku dobili episkop zapadnoamerički Maksim Vasiljević i istočnoamerički Irinej Dobrijević, koji su i najzaslužniji što se predsednik Sjedinjenih američkih država povodom ovog velikog srpskog crkvenog jubileja oglasio. Tako bar tvrde neki mediji u Srbiji. Ta vest nije mogla da bude potvrđena iz bar još jednog pouzdanog izvora.

Još je čudnije što se tvrdi da je čestitka dobijena još u aparilu, ali do sada nije bila obelodanjena. Čak ni na proslavi jubileja SPC u Čikagu, koja je održana od 13. do 16. Jula.

U toj u aprilskoj čestici navodno stoji da se Tramp obraća I čestita Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi. Na njenom čelu je vladika Irinej Dobrijević, koji stoluje u Njujorku.

“Dragi prijatelji, Melanija i ja upućujemo najtoplije pozdrave Srpskoj pravoslavnoj eparhiji u Istočnoj Americi povodom proslave vaše 800. godišnjice. Zahvalni smo za sve godine koje je vaša eparhija služila svom narodu”, navodi se da piše između ostalog u čestitci.

Čudan sadržaj, jer je istočnoamerička eparhija SPC osnovana 1963. godine, a ne pre osam vekova! Ni jednim jedinim slovom se ne pominje ni Srpska pravoslavna crkva u celini, ni Srpska pravoslavna eparhija zapadnoamerička (takođe osnovana 1963.), a čiji je episkop Maksim Vasiljević.

Otuda se nameće pitanje zašto je (ako je) iz Bele kuće poslato takvo pismo ne samo vladici Dobrijeviću u Njujork, već i na Zapad Amerike, u Kaliforniju, episkopu Vasiljeviću, u Los Anđeles? I nije jasno zašto čestitka istog sadržaja ne bi bila poslata i u Čikago vladici srednjezapadnoameričkom Longinu Krčo, inače najstarijem srpskom vladici po episkopskom stažu na tlu severnoameričkog kontinenta?

Inače sva trojica pomenutih vladika trenutno u problemu pred Sinodom SPC koji je nedavno odbacio njihov revidirani crkveni ustav za teritoriju SAD?

Ovu čestitku niko javno nije pomenuo ni na istovetnoj srpskoj proslavi u Kaliforniji, održanoj od 30. avgusta do 1. septembra. Da li razlog to što se Tramp pomenuo samo eparhiju na američkom istoku? Ali po ovim izvorima dobio ju je i zapadno-američki episkop Maksim!

Sledeće prilika da se ovom čestitkom vladika Dobrijević pohvali, biće na proslavi osmovekovnog jubileja SPC, koju njegova eparhija planira u Bostonu, tokom novembra.

Ne dovodeći u pitanje navode o eventualnim zaslugama i episkopa Maksima za čestitanje iz Bele kuće, ipak se otvara dilema zašto se u srpskim medijima uz Dobrijevića pominje i Vasiljević , kad se čestitka ne dotiče vladike Maksima?

I da podsetimo, za razliku od Vasiljevića (1968) koji u Americi živi od 2006. godine, Dobrijević (1955) je Amerikanac po rođenju. Tamo uživa veliki ugled među uticajnim Amerikancima. U poslednjoj deceniji 20. veka tadašnji srpski patrijarh Pavle Stojčević postavio ga je na čelo diplomatske Kancelarije SPC u Vašingtonu, u vreme kad je SR Jugoslavija bila pod sankcijama. Dobrijević ima izuzetno jake veze u američkoj državnoj administraciji još od vremena Bila Klintona, kao i u visokim američkim religijskim krugovima. On je takođe ranije bio predavač na rimokatoličkom jezuitskom univerzitetu Lojola u Čikagu, čak ga je svojevremeno i Vikiliks naveo kao američkog čoveka u vrhu SPC. Tokom NATO bombardovanja SRJ, vladika Irinej Dobrijević je, zajedno sa Obradom Kesićem iz Vašingtona, bio u američkoj delegaciji koja je dolazila u Beograd, da traži oslobađanje zarobljenih američkih vojnika zarobljenih na granici sa Makedonijom. Tad ih je primio i ondašnji poglavar SPC patrijarh Pavle.

R. LONČAR

Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com

Izvor Nasiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More