Ostojić: Izjava Vučića je pozitivna ukoliko je to početak suočavanja srpskog društva sa realnošću

Foto: printscreen/youtube/ N1
245

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića “da nam niko ne nudi ništa po pitanju KiM, te da neće da nam daju ništa”, novinar Zoran Ostojić je rekao da je smanjivanje očekivanja javnosti racionalno ponašanje nekog ko je na mestu predsednika Vučića.

“Izjava predsednika Vučića je pozitivna ukoliko je to početak suočavanja srpskog društva sa realnošću i istinom koja postoji 20 godina, a koja se vešto skrivala”, rekao je Ostojić za Tanjug.

Kako je naveo, Kosovo je izgubljeno 1999. godine, ali to se, kaže, “sakrivalo u javnosti”.

“Uzdanje u promenu politike SAD je možda legitimno, daje neku nadu, ali jasno je da takve promene politike nema, jer ne može promena politike da promeni ono što piše u Kumanovskom sporazumu, u Rezoluciji 1244 i u mišljenju Međunarodnog suda pravde u Hagu. To su dokumenti koji su ”pečatirali” naš vojni, politički i na kraju pravni poraz”, objašnjava Ostojić.

On kaže da je Srbija dobila upozorenje od prethodne američke administacije da vodi računa da se ne nađe “na liniji vatre” i smatra da je današnja izjava predsednika Vučića pokazala “kako se oseća neko ko se našao na liniji vatre”.

“Sada je potez na Prištini”, kaže Ostojić i ukazuje da je mogući premijer i pregovarač sa Beogradom, Aljbin Kurti, prilično nepredvidljiv.

Jedno je, kaže, pričao u opoziciji, a sada postaje predsednik vlade za većinu država sveta, pa i za većinu Albanaca na Kosovu, čiju himnu i zastavu ne priznaje.

Navodi da će biti interesantno videti šta znači njegovo “ja sam za politiku punog reciprociteta, takse treba ukinuti, ali treba uvesti politiku punog reciprociteta”.

Ako to znači natpise na robama, tablice, dokumenta, i ako se ide u tom pravcu teško da će se pregovori nastaviti, kaže Ostojić i dodaje da Kurti u suštini radi u korist onih koji su za zamrznuti konflikt.

“Jedino što je jasno je da to odgovara više Prištini, nego Beogradu, ali iz nekih drugih razloga mnogi u Srbiji su za to. Imali smo i potpisivanje peticija, a i jedna velika sila pokazala je, bar do sada, da želi zamrznuti konflikt.

“Verujem da će se sada ići ka onome što se zove potpisivanje pravnoobavezujućeg dokumenta o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, što sa moje tačke gledišta ne znači automatski priznanje, jer je priznanje nešto što niko od Srbije ne može da traži sve dok Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka to nisu uradili”, zaključio je Ostojić.

“Niko nam ne nudi podelu, niko nam ne nudi ništa. Neće da nam daju ništa”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More