Svake godine oko 14.000 državljana Srbije ode na studije u inostranstvo, ova zemlja je “hit”, a evo gde je najpovoljnije

Printscreen RTS.RS
468

Svake godine oko 14.000 državljana Srbije ode na studije u inostranstvo, na svim nivoima. Na spisku zemalja gde studenti iz Srbije najčešće odlaze da studiraju su Italija, Nemačka, Mađarska, Grčka, Slovenija, Velika Britanija, SAD i Kanada, piše RTS.RS.

Ana Marija Marinković iz licenciranog centra za školovanje u inostranstvu “Ino Edukacije” rekla je za RTS da najprohodniji put za studiranje vodi u Italiju jer ta zemlja daje najveći novac za troškove života, a ni studije na državnim univerzitetima nisu skupe.

“Primera radi, u Padovi godina košta oko 2.000 evra. Republika Italija, takođe, daje regionalne stipendije za troškove života oko 5.000 evra godišnje zbog čega je ova zemlja trenutno ‘hit’ i tamo odlaze dobri studenti jer moraju dobro da se pripreme jer je konkurencija velika”, rekla je Marinkovićeva.

Kada je reč o Austriji, gde postoji tradicija studiranja studenata iz Srbije duga 200 godina, studije tamo više nisu besplatne.

Koštaju u proseku oko 1.500 evra ali se vize dobijaju teže nego ranije, a uz to se pri upisu traži viši nivo znanja nemačkog jezika.

Italija povoljna, Amerika skupa

Troškovi života su povoljniji u zemljama kao što su Italija, Slovenija, Mađarska i Grčka a najskuplje je u Australiji, SAD i Kanadi.

“Kada je reč o studiranju u SAD, Donald Tramp je doneo velike promene u svim sferama pa tako i u školovanju. Vize se teže dobijaju a stipendija je manje tako da većina studenata odavde odlazi ili na sportske stipendije ili školovanje sami plate. Većina ostaje na osnovnim studijama ovde ili u nekoj evropskoj zemlji pa u SAD odlaze na master studije”, objašnjava Marinkovićeva.

Najtraktivnije oblasti menadžment, IT

Kada je reč o studijskim programima, najčešće se biraju oblast menadžmenta, ekonomije, psihologije, komunikacija, IT sektor, mašinstvo, a manje se bira, recimo, pravo jer je ono više vezano za lokalni sistem.

“Od studenata u koje mi imamo uvid, 40-50 odsto odlazi da studira biznis ili ekonomiju jer im je to kasnije isplativije kada se vrate ovde ili ostanu da rade u inostranstvu a često su to i deca preduzetnika pa im je taj put blizak”, kaže Marinkovićeva.

U proces krenuti godinu dana ranije

Kada je reč o apliciranju, za to je potrebno najmanje devet meseci.

“U Srbiji je to dosta kasno jer se tek u junu završavaju mature ili osnovne studije a u inostranstvu je glavni fokus od januara do maja. Morate da imate i sartifikat jezika, dokumentacija koju je potrebno sakupiti tako da je uvek dobro krenuti u taj proces godinu dana ranije”, rekla je gostujući u Jutarnjem programu Ana Marija Marinković iz “Ino Edukacija”.

U Beogradu i Novom Sadu 26. i 27. oktobra održava se sajam posvećen školovanju i stipendijama u inostranstvu koji okuplja više 50 predstavnika univerziteta iz celog sveta.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More