U ovu udatu ženu bio je zaljubljen Ivo Andrić, snima se i film, a ovo su utisci naših glumaca (FOTO)

Foto: wikipedia foto:Stevan Kragujević (po odobrenju kćerke Tanje Kragujević)
445

Žena koju je voleo Ivo Andrić. Tako se danas govori o Milici Babić-Jovanović. Najmisteriozniji ljubavni trougao, tako se opisuje zabranjena ljubav nobelovca i kostimografkinje koja je trajala godinama, dok je ona bila u braku sa Nenadom Jovanovićem i koja je ozvaničena nakon smrti Andrićevog saradnika, Miličinog supruga. Ljubavni zaplet pretočen je i u filmsku priču, u jedan aspekt filma “Proleće na poslednjem mostu” koji se uveliko snima.

Film je počeo da se snima 1. oktobra na Paliću, a onda je danas snimanje nastavljeno u Beogradu. Režiju potpisuje Vule Žurić, a režiju Filip Čolović.

Foto: PrintScreen/RTS

Ljubavni trougao deo je priče vezane za godine Drugog svetskog rata. Andrić (Tihomir Stanić) je ostalim diplomatama i diplomatskim osobljem iz jugoslovenskih misija, iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, bio deportovan u hotel na Bodenskom jezeru. U zatočeništvu je čekao rasplet situacije, a pored njega bili su Nenad Jovanović (Branislav Trifunović) i Milica Babić-Jovanović (Marija Vicković) .

U centru zbivanja je sudbina “zarobljenika”, a ljubavna drama je njen pratilac.

Foto: PrintScreen/RTS

Akteri ljubavnog trougla o zabranjenoj ljubavi

Saznaćemo šta će nam film doneti novo o Andriću (pored činjenice da se sreo sa vođom nacističke Nemačke Adolofom Hitlerom), a danas smo na snimanju u Beogradu od aktera ljubavnog trougla saznali niz zanimljivih detalja.

Stanić je više puta istakao da je srećan što igra uz Mariju Vicković.

Foto: PrintScreen/RTS

“I ja sam srećna što igram sa njim. Andrić se lično pojavio ispred mene (smeh)”, rekla nam je Marija koja je Milicu ovako doživela:

Igram ženu koja je razapeta među dvojicom. Nije lako. Doživela sam je kao decentnu, emotivnu ženu koja se prosto zatekla u takvoj situaciji. Ona nije ku*ka, nije manipulisala njima. Jednog voli, a drugim je fascinirana i zaljubljena je u njega”.

Kostimografkinja je, Marija je rekla, bila žena od krvi i mesa.

“Tako nešto može da se desi svima nama. Bez obzira da li ste sami ili u braku, možete da se zaljubite i fascinirate nekim. Srce ne bira. Meni kao glumici bilo je interesantno da igram tu emotivnu razapetost i rascepljenost. Milica je impresionirana Andrićem, ali ne želi da povredi muža i sve je to bilo jako teško”.

Foto: PrintScreen/RTS

Glumica je istakla da su njeni partneri iz filma sjajni, sa Branislavom je igrala u “Pogledu sa Ajfelovog tornja”, Stanić je božanstveni glumac. Dopada joj se i to što se “radi polako, što su kostimi i scenografija autentični, ali i što reditelj radi sa glumcima na izrazu, a to je retko u današnjoj hiperprodukciji”.

Marija koja će u nastavku “Urgentnog centra” igrati hirurga sjajno je izgledala u kostiminiranoj plavoj haljini, a Stanić koji je pisca glumio i 1995. u “Znakovima” (kao i niz drugih istorijskih likova) rekao nam je:

“Ne znam da li će film razjasniti, otkriti, naslutiti, definisati taj odnos koji će faktički, zauvek u suštini ostati tajna za nas”.

Dodao je da se sam Andrić u filmu našao u situaciji kojoj možda nije bio dorastao.

“Prekoputa je bila velika moćna nacistička mašinerija, u usponu snage. On je bio odgovoran za druge ljude i pokušavao je da se nosi sa tim”.

Stanić koji je naglasio da je glumačka podela u filmu i psihološki tačna, za ovu ulogu Andrića spremao se sa celom ekipom.

Foto: PrintScreen/RTS

“Iz dana u dan se pripremate. Vidite šta je moguće u toj postavci kamera, svetla, režije, ja se prilagođavam partnerima, a lično se povinujem scenariju. A kao glumac i nemam prava da imam ideju koja je van onoga što piše u scenariju. Glumac koji to radi, hoće da odigra nešto što ne postoji i tu nastaju problemi jer je to nemoguće. Ja sam od onih glumaca koji poštuju scenario i služe priči, bez velikih, posebnih ličnih ambicija”.

Na Tihomira koji govori napamet veliki deo romana “Na Drini ćuprija” (ne samo da je čitao ovu knjigu nego je “hodao po ćupriji”) Andrićeva dela imala su veliki uticaj.

“Šta sam naučio iz njih? Sve ovo što živim. Mudriji sam nakon što sam pročitao Andrićeve knjige”.

Andrića izuzetno uvažava i Branislav Trifunović koji “Na Drini ćuprija” smatra remek delom.

Foto: PrintScreen/RTS

“Igram lik o kojem se malo zna u istoriji, Nenada Jovanovića koji je sa Andrićem i suprugom Milicom živeo u ljubavnom trouglu duže od 20 godina. Ta priča me zanima i neverovatno mi je zanimljiva – zanimljiv mi je taj odnos ljudi koji svesno žive u trouglu”.

Branislav je poručio da je bitno i što je Javni servis započeo ovaj projekat, delo o “jednom takvom čoveku na malo drugačiji način”.

U filmu igraju i Boris Komnenić, Olga Odanović, Dragan Petrović Pele, Nebojša Milovanović, Nataša Tapušković…

Izvor Blic Žena
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More