“Nema sira bez čabrića nit rakije bez burića”, zanat porodice Kovčić u trajanju od 4. veka (FOTO)

Foto: PrintScreen/TV Prva
544

Mirko Kovčić iz sela Rožanstvo poznat je u zlatiborskom kraju po čuvenom zanatu koji je nasledio od svoga oca i dede. Već četiri veka porodica Kovčić bavi se ovim zanatom. Cela Srbija zna za burad, čabrove i druge drvene posude koje svojim vrednim rukama proizvodi ova vremešna starina.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Mirko je zakoračo u svoju desetu deceniju, kaže da iza sebe ima dug radni vek od 75 godina i da je kroz njegove ruke prošlo preko 30.ooo posuda koje je napravio. U drvenim posudama čuva se kajmak, sir i rakija a slogan njihove porodice uvek je bio “nema sira bez čabrića nit rakije bez burića”.

Taj slogan postao je njihovo zaštitno ime i sinonim da za vredne ljude uvek ima posla i dobro tržište ako se radi vredno i pošteno.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Mirko za sebe kaže da je najstariji majstor u selu, a praves se su tu razne posude od drveta.

“Bavio sam se ovim zanatom, nasledio sam od oca i ja sam to zavoleo. Pravili smo za celu Zapadnu Srbiju i do Beograda smo išli. Pravili smo kadice za sir i kajmak, šavulje u kome su se prale noge i prao sitni veš za decu. Pravili smo i ove “kravljače”, a ovo je “čobanja” koja se nosila kada se kosilo, kopalo i želo jer vode nije imalo”, priča Mirko.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Na svu sreću Mirka ima ko da nasledi. Tu je njegov sin Milisav koji je odavno preuzeo posao i svakodnevno radi na očuvanju porodične tradicije. Burad je kaže najzahtevnije napraviti a sve zavisi od građe koja se koristi prilikom izrade.

“Ako kupiš dobru građu kao ovde na Zlatoboru biće dobro, ali ako uzmeš dole sa Šumadije neće da drži”, priča Milisav.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Mirko priču završava jednim savetom za sve one koji čuvaju rakiju u njegovim buradima. Da malo u proleće odvrnu čep kako bi rakija prevrela jer što je rakija starija ona je sve “bolja, lepša i meka”, kaže ova vremešna starina.

 

 

 

 

 

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More