BOSTON: Srbi na američkom istoku slave jubilej SPC uz Trampovu čestitku

Foto: stsaavaboston.org
504

Srpska pravoslavna Eparhija istočnoamerička zvanično će u Bostonu, 1. i 2. novembra 2019, proslaviti 800. godišnjicu samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i molitveno obeležiti 130 godina od rođenja svetog vladike Mardarija Uskokovića prvog srpskog episkopa na tlu severnoameričkog kontinenta. Svečanost će biti održana u crkvi Svetog Save, a uoči centralne manifestacije nadležni vladika Irinej Dobrijević obelodanio je čestitku koju je ovoj eparhiji na američkom istoku uputio predsednik Sjedinjenih američkih država Donald Tramp, još 14. aprila.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Vladika Irinej – preko trnja do spasenja

Svečanosti u Bostonu počinju 1. novembra večernjim bogosluženjem, a potom je, prema najavi iz bostonske parohije, predviđeno prikazivanje dokumentarnog filma o liku i delu svetog Mrdarija Libertivilskog. Sutradan, 2. novembra biće održana Sveta arhijerejska liturgija, zatim svečani banket i praznični ručak.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Originalna Trampova čestitka je na portalu istočnoameričke eparhije objavljena kao faksimil, ali prevod na srpski delimično odudara od originalnog sadržaja predsednikove čestitke na engleskom jeziku. U prevodu, objavljenom na eparhijskom veb sajtu, tumači se da se čestitka odnosi na proslavu 800 godina samostalnosti celokupne Srpske pravoslavne crkve iako takva konkretna rečenica u originalu ne postoji.

R. Lončar

Naš osvrt: Da li je i kome Donald Tramp čestitao autokefalnost?

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More