Konferencija o statusu i očuvanju srpskog jezika na Starom kontinentu

Foto: privatna arhiva
319

Glavni grad Češke će od 7. do 10. novembra 2019. godine biće prestonica evropskih Srba. U to vreme Srpsko udruženje „Sveti Sava“, vodeće društvo srpske manjine u Češkoj republici, organizuje Konferenciju o statusu Srba i očuvanju srpskog jezika na Starom kontinentu.

Ova konferencija se nadovezuje na prvu Konferenciji „Srpska manjina u Evropskoj Uniji – status i očuvanje jezika“, koju smo održali sredinom juna 2015. godine u Pragu. Na tom skupu su delegati srpskog rasejanja iz dvadesetak evropskih država doneli više zaključaka u vezi statusa Srba i očuvanja srpskog jezika u zemljama EU – objašnjava nam domaćin i organizatod mr Branka Kubeš, predsednica srpskog udruženja u Češkoj.

Branka Kubeš Radojković je filolog, književni istoričar, prevodilac, publicista i novinar. Rođena je u Skoplju 1954. godine, gde je diplomirala filologiju. Bila je član (1990 – 1993) Udruženja Srba u Makedoniji. Organizovala je srpske škole u Skoplju i selima Skopske Crne Gore. Radila je (1983 – 1989.) na Katedri slavistike Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta u Pragu. Bila je predsednica Češko-jugoslovenske kulturne alijanse (1999 – 2001). Jedan je od osnivača i predsednica Srpskog udruženja „Sveti Sava”, srpske manjine u Češkoj republici (2002.). Glavni i odgovorni urednik časopisa “Srpska reč” (2005.) i časopisa za decu srpske manjine “Đurđevak” (2007.) na ćirilici.

Asimiliacija naših ljudi je kao cunami

Mr Kubeš aktivno radi na pitanjima srpske nacionalne manjine. Bila je član Saveta vlade za narodne manjine Češke republike (2003. – 2007). i član Komisije za narodne manjine Skupštine grada Praga. (2003 – 2008). Član je Komisije Ministarstva kulture Češke za projekte udruženja narodnih manjina od 2003. i  član Statutarne komisije Saveta vlade za narodne manjine Češke (od 2006.).

Ličnim zalaganjem godine 2003. izborila se da Srbi u Češkoj republici budu priznati kao nacionalna manjina. Njena ćerka Milica Kubeš je sekretar udruženje i predstavnik srpske manjine u Veću češke vlade za narodne manjine. Obe su dugo godina vodile Srpsku kuću u Pragu kao kulturnu ustanovu. Afirmisan su u Češkoj kao autori knjiga, studija i članaka o srpskom narodu i o srpsko-češkim odnosima.

Srpska kuća u Pragu 2015. godine Foto: privatna arhiva

Cilj druge konferencije u Pragu je da se pitanja statusa srpskog naroda u Evropi, srpskih manjina u zemljama EU i očuvnja srpskog jezika ponovo postave i sagleda šta smo za ove 4 godine uradili. Godine 2015. mi smo zajedno doneli odluku da se radi zaštite srpskog naroda na Starom kontinentu formira krovna organizacija Savez Srba u EU. Statut ove organizacije je pripremljen, tako da s emože dogoditi da ova konferencija bude osnivačka skupština Saveza Srba u Evropskoj Uniji – nagoveštava dr Branka Kubeš iz Praga.

Na konferencije sredinom novembra u Pragu učestvovaće predstavnici srpskih zajednica iz Češke, Slovačke, Austrije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Švajcarske i drugih zemalja.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More