Švajcarska čokolada u Novom Sadu, “Bari Kalebo” investira 50 miliona evra

Foto: Ilustracija
214

NOVI SAD – Nepisano je pravilo da za dobru čokoladu uvek ima kupaca. Samim tim, i za konditorsku industriju Srbije ima prostora za dalji razvoj.

Po podacima Privredne komore Srbije (PKS), kod nas oko 140 preduzeća proizvodi slatkiše. Konditorska industrija Srbije u prošloj godini beleži rast izvoza od 20,5 odsto, a uvoza od 22. Između 120.000 i 150.000 tona slatkiša godišnje se proizvede u Srbiji, a konditorska industrija zapošljava oko 6.500 radnika.

Iz Srbije bi uskoro trebalo da put evropskog i svetskog tržišta krene još više slatkiša, s obzirom na to da su nedavno usvojeni propisi koji važe u Evropi.

U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da je konditorska industrija u Srbiji godinama bila izložena visokim cenama sirovina kao što su šećer, mleko u prahu i maslac, što ju je činilo nekonkurentnom, kako na domaćem tržištu, tako i na inostranom. Sada su Grupacija proizvođača konditorskih proizvoda u PKS-u i Ministarstvo poljoprivrede postigli da se ukinu prelevmani na mleko u prahu i maslac, a ukinute su i carinske stope na kakao u zrnu i snižene carinske stope na palminu mast.

Svakako da je dolazak poznate švajcarske fabrike čokolade u Novi Sad još jedan od dokaza da je Srbija dobro mesto za ulaganje.Takođe, to je šansa i za veći rast izvoza konditorske industrije, za koju mnogi ekonomisti tvrde da ima najveće šanse da preživi na surovom tržištu neoliberalnog kapitalizma i da bude jak rival drugim poznatim proizvođačima slatkiša.

Bari Kalebo

Ovih dana potpisan je ugovor između Vlade Srbije i kompanije “Bari Kalebo”, po kojem će se u Novom Sadu proizvoditi švajcarska čokolada jednog od najvećih svetskih premijum-brendova.

Investicija je vredna 50 miliona evra, a planirano je zapošljavanje 100 ljudi. Ta švajcarska kompanija ima više od 175 godina tradicije u proizvodnji čokolade i ubraja se u vodeće svetske proizvođače čokolade i kakao-proizvoda visokog kvaliteta. Ima oko 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava više od 11.500 radnika, a snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionalnih firmi, kao što su poslastičarnice, pekare, hoteli, restorani i ugostiteljski objekti.

Švajcarska kompanija je još u aprilu ove godine najavila otvaranje fabrike čokolade u Novom Sadu i uspostavila kontakt s Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu da bi se razmotrile mogućnosti uspostavljanja saradnje u oblasti konditorskih proizvoda. Kako je tim povodom za “Dnevnik” objasnila, dekanka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Biljana Pajin, saradnja Fakulteta s tom kompanijom je tipičan i jedan od brojnih primera saradnje njihovih istraživača s privredom.

Čokolada iz voća i čaja

“Konkretno, ova istraživanja realizovana su kroz program “Saradnje nauke i privrede”, koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju Evropska unija i Republika Srbija” ukazala je dekanka Tehnološkog fakulteta, dodajući da su, osim nje, članovi istraživačkog tima s Tehnološkog fakulteta i profesori dr Aleksandar Fišteš, dr Vesna Tumas i Ivana Lončarević.

“U saradnji s tom kompanijom razvili smo na tržištu potpuno nov, inovativni proizvod”, belu čokoladu obogaćenu polifenolima iz voća i zelenog čaja. Sam naziv projekta i programa finansiranja dosta govori i potpuno se uklapa u pravce razvoja naučnih istraživanja kod nas i u svetu. I u našoj zemlji nauka i privreda se sve više okreću međusobnom povezivanju i saradnji, koja će za rezultat imati nov i inovativan proizvod na tržištu.

Biljana Pajin je dodala da su vrata Tehnološkog fakulteta širom otvorena za saradnju s privredom kojoj treba stručni kadar za bolje pozicioniranje na tržištu.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More