Ovo su planovi za nove vazdušne luke, putnici iz Srbije leteće sa šest aerodroma

Foto: Ilustracija
250

Od 1. decembra ove godine počeće da lete avioni iz Kraljeva za Beč, a od 10. marta 2020. biće uspostavljena i linija iz centralne Srbije do Soluna. Istovremeno, u planu je da se za civilni saobraćaj i prihvat velikih aviona osposobe aerodromi Ponikve kod Užica i Rosulje kod Kruševca, dok Jagodina već nekoliko godina najavljuje izgradnju vazdušne luke koja joj je potrebna “zbog velikog priliva stranih investitora”.

Ako se uzme u obzir da trenutno sa beogradskog i niškog aerodroma leti više desetina aviokompanija do skoro 100 destinacija u oko 40 država, može se zaključiti da bi vazdušni saobraćaj iznad Srbije uskoro mogao da bude najgušći u regionu.

Aerodrom “Nikola Tesla” – Beograd

Sa beogradskog Aerodroma Nikola Tesla trenutno je u redovnom putničkom saobraćaju 26 avio-kompanija, i to prema skoro 70 aerodroma u oko 40 država u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama, Severnoj Africi, Bliskom i Dalekom Istoku.

Vlada Srbije odlučila: Redovna avio linija ka Beču i Solunu sa aerodroma “Morava”

Beogradski aerodrom postao je krajem 2018. godine deo “Vansi Erports”. Koncesionar je najavio dalja ulaganja u aerodrom i širenje kapaciteta, poboljšanje uslova poslovanja, kako bi se avio-kompanijama omogućilo pokretanje novih linija. Investicioni planovi za razvoj i unapređenje i obnavlkanje Aerodroma Nikola Tesla, vredni 732 miliona evra, biće realizovani tokom ugovorenog koncesionog perioda.

Aerodrom “Konstantin Veliki” – Niš

Iz Niša trenutno lete četiri avio kompanije i to do 23 destinacije u 11 evropskih zemalja. Od sredine jula sa aerodroma “Konstantin Veliki” leti i srpska nacionalna avio-kompanija “Er Srbija” na 12 redovnih linija do Nirnberga, Frankfurta (Han), Hanovera, Fridrihshafena, Karslruea, Salcburga, Rima, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Ljubljane i Tivta. Linije su izabrane na osnovu potreba dijaspore i interesovanja turista, ali i na osnovu potreba potencijalnih investitora i poslovnih partnera.

U Nišu se od skoro nalazi i sedište preduzeća “Aerodromi Srbije”.

Aerodrom “Morava” – Lađevci kod Kraljeva

Na civilnom aerodromu “Morava” u Lađevcima kod Kraljeva, koji je svečano otvoren 28. juna ove godine, biće uspostavljene redovne avio-linije ka Beču i Solunu. Kako se navodi u Odluci Vlade Srbije, redovan avio-prevoz Kraljevo-Beč-Kraljevo obavljaće se u periodu od 1. decembra ove godine do 31. decembra 2021. godine. Druga linija, Kraljevo-Solun-Kraljevo krenuće od 10. marta sledeće godine i trajaće do 15. oktobra iste godine, a plan je da ova avio-linija u istom periodu funkcioniše i 2021. godine.

Kapacitet ove vazdušne luke je oko milion putnika, a zvaničnici su najavili da bi aerodrom ove godine mogao da primi predviđenih 20.000 putnika. Na Lađevce mogu da slete avioni sa kapacitetom od šezdeset i osamdeset putnika, a tokom 2019. godine trebalo bi da počne rad na izradi i obezbeđivanju tehničke dokumentacije za izgradnju druge piste, kako bi radovi počeli u 2020. godini.

U Jagodini je više puta najavljivana gradnja aerodroma, a u decembru prošle godine saopšteno je da je konačno određena lokacija za vazdušnu luku, izvršena promena namene zemljišta i čeka se odluka Vlade o prenosu prava svojine na grad.

Aerodrom će se graditi na Štipljanskom putu, na mestu sadašnjeg Letilišta, udaljenog oko šest kilometara od centra grada. Površine je oko 40.000 m2 i prvi je stepen budućeg poslovnog aerodroma u Jagodini. Po projektu imaće Upravnu zgradu, pistu, toranj i dve benzinske pumpe, a moći će da primi avione do 80 putnika. Inače, Jagodina je aerodrom imala do 1951. godine.

Aerodrom “Ponikve” – Užice

Vlada Srbije planira da investira nekoliko miliona evra u aerodrom Ponikve kod Užica kako bi bio spreman za komercijalnu upotrebu 2020. godine.

Ponikve su odnedavno u vlasništvu države, a prošlog meseca podignuta je ograda duga 3.735 metara. Nedostaje još 5.195 metara, dok se na završnih 800 metara piste duge 3,2 kilometra mora uraditi površinski sloj. Potrebno je da se postavi i sistem za osvetljenje, a prema nekim procenama 5 miliona evra je neophodno da se Ponikve osposobe za prihvat velikih vazduhoplova.

Aerodrom Užice trenutno se koristi za privatne letove i do sad je, prema dostupnim informacijama, u 2019. godini opslužio 200 domaćih i 80 međunarodnih letova.

Aerodrom “Rosulje” – Kruševac

Javno preduzeće Aerodrom Rosulje do kraja godine bi trebalo da se pripoji Aerodromima Srbije, a u Gradskoj upravi Kruševac očekuju da će tako biti omogućen nastavak izgradnje lokalnog aerodroma, za šta nije bilo dovoljno novca u lokalnom budžetu. Direktorka aerodroma Dragana Pavlović kaže da postoji urađen projekat i dozvola i da je Grad krenuo sa izgradnjom, ali je odlučeno da se obrati za pomoć republici pošto je reč o kapitalnoj investiciji.

Javno preduzeće Aerodrom Rosulje pod nadležnošću lokalne samouprave postoji od 1995. godine. Projekat izgradnje, na lokaciji nedaleko od Kruševca, pokrenut je 2007. godine. U međuvremenu je otkupljeno 40 hektara zemljišta, a iz lokalnog budžeta je 2017. izdvojeno 100 miliona dinara za radove na pisti. Ukupna vrednost projekta iznosi 250 miliona dinara

U Hrvatskoj devet civilnih aerodroma

U Hrvatskoj postoji devet civilnih aerodroma, a najpoznatiji su oni na primorju – Dubrovnik, Split, Rijeka, Pula, Zadar. Tu je i zagrebački i aerodrom u Osijeku koji je najbliži putnicima iz Srbije.

U Bosni i Hercegovini rade četiri aerodroma sa dozvolama za obavljanje međunarodnog vazdušnog saobraćaja – u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Crna Gora ima aerodrome u Podgorici i Tivtu, dok Slovenija trenutno traži kompanije koje bi letele iz Ljubljane, nakon prestanka rada Adria Ervejza. Pored ljubljanskog, Slovenci imaju još dva međunarodna aerodroma – u Portorožu i Mariboru.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More