Veliki uspeh učenica iz Vranja: Leonora i Anđela idu u Kinu na Svetsko prvenstvo u robotici (FOTO)

Printscreen rts.rs
250

Učenice osmog razreda OŠ “Setozar Marković” u Vranju Leonora Ristić i Anđela Ristić obezbedile su učešće na svetskom takmičenju u robotici u Guangdžouu u Kini.

One su plasman na ovo takmičenje obezbedile nakon uspešno održanog Evropskog otvorenog prvenstva u robotici 12. oktobra u Zagrebu, a njihov mentor bio je Saša Ristić.

Leonora i Anđela plasirale su se na Svetsko takmičenje tako što su se na Evropskom otvorenom prvenstvu u Zagrebu borile u konkurenciji sa još četiri škole iz Srbije, ali i u evropskoj konkurenciji sa preostalih 90 timova iz celog regiona i Evrope.

Printscreen rts.rs

“Bilo je veliko iznenađenje i nismo očekivale ovako nešto, ali smo presrećne. Ovo je za mene veliki uspeh, jedan od najvećih koje sam postigla do sada i ponosna sam na svoju ekipu”, kaže Leonora Ristić, učenica OŠ “Svetozar Marković” u Vranju, a Anđela Ristić dodaje: “Bilo je malo komplikovano u početku, ali smo dale sve od sebe. Bilo je komplikovano rešiti neke zadatke, neki od programa su jako komlikovani, ali uglavnom smo se snašli.”, piše rts.rs.

Takmičenje na Evropskom prvenstvu održava se po regionima, iz Srbije je učestvovalo pet ekipa. Anđela i Leonora zamenile su učenike koji su bili najbolji na Republičkom takmičenju u robotici. Programirale su robota koji treba da reši određene zadatke, pređe stazu i savlada prepreke, uz ograničeno vreme.

“Mi smo već imali jedan set robota, međutim, svake godine taj se set dopunjuje. Kasnio nam je taj dodatni deo za robote, imali smo dva dana za pripremu, naravno, devojke su bile spremne da rade od jutra do večeri, uspeli smo da se pripremimo i došao je uspeh”, objašnjava Saša Ristić, nastavnik u OŠ “Svetozar Marković”.

“Mi kao škola negujemo digitalne kompetencije. Prijavljujemo se, apliciramo za razne projekte, tako da smo duže u ovome i rezultat je očekivan, mogu da kažem. Ovom pobedom na Evropskom prvenstvu dokazali smo da naša deca i nastavnici imaju znanja i kompetencije”, navodi Tijana Đokić, direktorka OŠ “Svetozar Marković”.

Printscreen rts.rs

Najbolje ekipe iz svih zemalja koje su učestvovale plasirale su se i na Svetsko prvenstvo. Krajem novembra u Kinu će putovati i tim iz Vranja, uz finansijsku podršku grada i Ministarstva prosvete.

Svetsko prvenstvo biće održano u Guangdžouu krajem novembra 2019. kada se očekuje da predstavnice Srbije pokažu svoje znanje u konkurenciji sa 350 timova iz celog sveta.

Ovogodišnja tema takmičenja pod nazivom “Čuvar grada” (City Guardian) fokusirana je na zadatak da robot svojim aktivnostima utiče na uređenje grada, ali i da timovi rade na zadacima čija uspešnost zavisi od saradnje sa suparničkim timom. Zadatak ima dve komponente od kojih je jedna automatska i zavisi od prethodno napisanog programa i manuelna komponenta zadatka koja se oslanja na manuelno upravljanje robotom i napredna konstruktorska rešenja na robotu.

Sve škole koje su predstavljale Srbiju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu plasman su izborile pobedom na finalnom takmičenju lige KODigranje u okviru programa Bitka za znanje, održanom u aprilu u Beogradu.

Najboljih pet timova obezbedilo je učešće na Evropskom prvenstvu u Zagrebu dok je samo jedan, najbolji tim, mogao da se plasira na svetsko takmičenje u Guangdžouu.

Nosilac projekta i organizator u Srbiji je Fond B92, kroz projekat Bitka za znanje, a odlazak timova na evropsko i svetsko takmičenje omogućen je projektnim sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

Izvor Tanjug,RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More