“Braćo Srbi, niste sami!” Počasni konzul Srbije o prijateljstvu između dva naroda (FOTO)

Foto: PrintScreen/TVPrva
228

Viktor Rouhontas, počasni konzul Srbije u Kefaloniji od 2007. godine predstavlja našu zemlju na ovom najvećem Jonskom ostrvu. Sada dom srpskog opanka i zastave, Kefalonija i Viktor na vezi su sa Srbijom svakodnevno.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Da biste postali počasni konzul mora da imate mnoge aktivnosti koje povezuju naša dva naroda. Ja ovde nameravam da napravim i biblioteku sa srpskim knjigama, a preko Interneta sam u vezi sa Srbijom svakodnevno”, priča počasni konzul.

U Beogradu je završio Stomatološki fakultet, zatim i specijalizaciju a 12 godina u Srbiji donelo mu je prijateljstva za ceo život i neizbrisivu ljubav prema Srbiji.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Imao sam veliku sreću da se upoznam sa pravim prijateljima. Kroz njih sam i zavoleo Srbiju, nadimak mi je bio “Srbin”, sa ponosom govori.

Baca pogled na sliku na zidu i kaže da je Trg Republike, “kod konja”, bio njegov najomiljeniji deo Beograda dok je studirao. Seća se i zašto je prvo naučio srpske reči.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Tu “kod konja” su bili prvi sastanci, udvaranja i prvo sam morao da naučim lepe reči kako bih se udvarao nekoj devojci. Imaš lepe oči, lepo ime, sviđaš mi se tako nešto”, sa osmehom priča Viktor.  

Na pitanje da li je uspevalo, Viktor odgovara “Uvek, kako da ne”.

Saradnja između dve zemlje nije samo na papiru a to su pokazali i Srbi i Kefalonci.

“Kefalonija je pomogla Srbiji za vreme građanskog rata i za vreme bombardovanja ali isto i Srbija je pomogla Kefaloniji za vreme zemljotresa 1953. Tadašnja jugoslovenska vlada poslala je 80 montažnih kuća”, priseća se počasni konzul.

“Nato bombarduje našu Srbiju, jer i ja sebe smatram za Srbina. Bili smo po mostovima i pevali smo, nismo se plašili, nego smo bili na javnim mestima. Što se dešavalo u Srbiji dešavalo se i u Kefaloniji. Onda sam rekao braćo Srbi niste sami!”, priča ovaj zaljubljenik u Srbiju i Srbe.

U to vreme se rodila i njegova ćerka kojoj je dao ime Mira da bi bilo mira u Srbiji.

“Pošto se rodila za vreme bombardovanja ja sam njoj dao ime Mira, zato da bi bio mir u Srbiji”, priča Viktor.

Kefalonija sve više i više privlači i naše ljude a Viktor kaže da je to sasvim očekivano.

“Pa kako da ne dođu u Kefaloniju, kad ovde postoji i Šabačka ulica i Voždovačka, sad će biti i ulica Moma Kapora i u planu je i ulica Soko Banja”, priča on.

Foto: PrintScreen/TVPrva

Voždovac, Šabac, Soko Banja i Čoka jesu četiri opštine sa kojima je Viktor napravio bratsku vezu, a prelepa Kefalonija ostavila je fantastičan utisak i na našeg čuvenog pisca, novinara i slikara Momu Kapora.

Foto: PrintScreen/TVPrva

Na Kefaloniji je napisao i svoj poslednji roman a u njegovu čast meštani i konzul otvoriće i ulicu sa njegovim imenom.

Srpska kuća na Kefaloniji je još jedan projekat koji Viktor ima da ostvari. To zamišlja kao mesto u kome bi školarci, umetnici i prijatelji dolazili kako bi upoznali deo srpsko-grčke kulture.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Postoji projekat i građevinska dozvola i mislim da je red da Kefalonija posle tolikih aktivnosti sa Srbijom dobije srpski kulturni centar”, priča on.

Sa njegovog apartmana vijori se srpska zastava koja ima poruku mira, prihvatanja svih razlika među nacijama. Ovaj zaljublenik u srpsku kulturu, običaje i srpsku naciju prenosi poruku večitog prijateljstva između dva naroda.

Izvor Naši u svetu TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More