Tomaš Kot glumi Teslu u američkom filmu “Nikola”: Insistirao sam da neke delove glumim na srpskom

Youtube printscreen elle polska
255

Nije redak slučaj da tragajući za magijom nedodirljivih holivudskih zvezda ne primetimo sjaj onih koje su nam tu na dohvat ruke. Neupadljive, nekako naših, komšijskih imena, često nezavidnih tabloidnih biografija, a ipak, sa glumačkim „dosijeom“ o kom bi ikone Grada anđela i greha, mogle samo da sanjaju, pišu Novosti.

Jedna od tih blistavih zvezda evropske kinematografije je i poljski glumac Tomaš Kot (42). U njegovom portfoliju je već 30 velikih filmskih i televizijskih uloga, dok je na pozorišnim daskama ostvario svega tri manje. On u Poljskoj već dugo važi za jednog od njihovih vrhunskih glumaca, kog reditelji poput trostrukog dobitnika Bafte i nominovanog za Oskara, Pavela Pavlikovskog, po pravilu biraju za snažne biografske likove.

Međunarodnu karijeru, međutim, počeo je da gradi nedavno. I to, čini se, sasvim uspešno. Film „Hladni rat“ nominovan prošle godine za Oskara u čak tri kategorije, kao i za nagradu BAFTA u još četiri, preporučio je Kota za proboj granica poljskog ka evropskom i svetskom filmu. Ali i televiziji. Rezultat toga je što upravo Tomaša Kota od 10. novembra na kanalu Epik Drama gledamo u jednoj od najambicioznijih, a verovatno i najskupljih ratnih TV drama u ovoj deceniji, seriji „Svet u plamenu“. Međutim, to nije sve. On će već sledeće godine na velikom platnu, ovog puta u holivudskom blokbasteru „Nikola“, u režiji Ananda Takera poznatog po filmu „Devojka sa bisernom minđušom“ dočarati lik Srbina čiji su vizionarski izumi zauvek promenili svet. Naravno, reč je o Nikoli Tesli.

– Dragi Bože, kad biste znali samo koliko je sve ovo meni teško i opterećujuće. Toliko moram da se koncentrišem i da pazim da li će ono što ću reći imati smisla. Engleski jezik sam počeo da učim pre četiri godine, ali može se reći da ga tek poslednje dve zaista i govorim. Sećam se kada sam pre nekoliko godina na premijeri filma „Hladni rat“ jednoj britanskoj novinarki, na pitanje o funkciji crno-belih scena u tom filmu, razumevši samo deo njenog pitanja odgovorio: „Da, hajde da pričamo o crnom i belom“. Sada je malo bolje, ali tako vam ja doživljavam ovaj međunarodni uspeh. Kao veliki stres – srdačno, bez imalo zadrške i izveštačenosti, a uz mnogo smeha, dočekao je Tomaš Kot ekipu „Novosti“ uoči svetske pretpremijere serije „Svet u plamenu“, početkom oktobra u Varšavi.

*Posle ove ratne drame očekuje vas još jedna, pogotovo nama iz Srbije, veoma zanimljiva i snažna uloga?

– Tako je. Glumiću Nikolu Teslu, i veoma se radujem toj ulozi iako je za mene bila pomalo iznenađujuća. Kada u mi prvi put javili da sam izabran, bilo mi je teško da poverujem. Međutim, u Poljskoj važim za glumca koji igra biografske filmove, a „Hladni rat“ je producentima „Nikole“ bio moj „pasoš“ za Holivud. Dodatno, odgovarao sam im zbog moje građe, zbog toga što likom podsećam na njega, a i zbog mog slovenskog porekla i temperamenta.

*Kakav je osećaj glumiti Srbina?

– Za mene je velika čast što ću glumiti jednog od najvećih naučnika koje je svet ikada imao. Znam da na Balkanu ima nogo sporenja oko toga da li je Tesla Srbin ili Hrvat, ali za mene tu nema pitanja. Nikolu Teslu ću odglumiti kao Srbina jer on to i jeste. Radovao sam se celokupnom projektu i bilo mi je veoma važno otpočetka da predstavim njegovu etničku pripadnost Balkanu, iako je živeo u Njujorku. Sećam se da sam insistirao da neke delove glumim na srpskom. Pogotovo kad je on ljut, jer je teško zamisliti Srbina kako besni na engleskom. Zato sam zahtevao da me upoznaju sa nekim Srbima da bih od njih naučio kako se viče na srpskom. Tada mi je jedan od producenata rekao da nema potrebe da tragamo za Srbima, jer on dolazi iz Hrvatske i lako će mi objasniti kako se to radi.

*Da li je priprema za rolu Tesle bila zahtevna?

– I dalje je. Iako sam već pogledao svaki film o Tesli koji postoji na internetu, imam veliku želju da posetim njegovo rodno mesto. Voleo bih da idem njegovim koracima od rođenja. Da doživim svaki trenutak njegovog života. U Hrvatskoj sam već bio, budući da smo deo filma „Hladni rat“ snimali u Splitu. Ali voleo bih da posetim Srbiju, da osetim taj mentalitet koji je bio deo njegove ličnosti. Pa da tragom njegovih otkrića i misli da stignem do Amerike.

*Pomenuli ste da su vas producenti filma „Nikola“ izabrali jer fizički podsećate na Teslu. Jeste li uspeli u njegovoj životnoj priči da prepoznate sebe?

– Svi mi sa ovih prostora smo na neki način Nikole. Iako smo u našoj zemlji i u Evropi vrhunski stručnjaci, naučnici, glumci, svakog od nas po dolasku u Ameriku očekuje život koji počinje skoro od nule. Sledi mnogo dokazivanja, borbe, savladavanja ogromnih prepreka. Od jezičkih, do prihvatanja u društvu. Dovoljno je samo da znate da su vaše kolege, da bi došle ujutru na snimanje filma, jednostavno pozvale taksi, a da ste vi morali da preletite okean, i odmah će vam biti jasna ta razlika između nas i njih. U tom pogledu Nikolina životna priča, na neki način je i moja. I to je još jedan važan razlog zbog kog sam prihvatio ulogu u ovom filmu.

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More