Svečano otvaranje obnovljenog pozorišta “Bora Stanković” u Vranju

Foto: PrintScreen/YouTube/Novosti
227

VRANJE – Operom “Koštana” u režiji Juga Radivojevića, 21. oktobra biće svečano otvoreno obnovljeno pozorište “Bora Stanković” u Vranju, a tim povodom na Velikoj sceni pozorišta održana je konferencija za medije, na kojoj su govorili gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, gradska sekretarka za kulturu Zorica Jović, direktor pozorišta Nenad Jović i umetnički direktor Bojan Jovanović.

Otvaranje renoviranog pozorišta “Bora Stanković” obeležiće trodnevni program.

Dan pre svečanog otvaranja biće odigrana opera za decu “Bastijen i Bastijena” Narodnog pozorišta u Beogradu, a nakon svečanog otvaranja, u utorak 22. oktobra, publiku očekuje i prva premijera ovog vranjanskog pozorišta, predstave “Nečista krv” u režiji Juga Ðorđevića.

“Povratak glumaca vranjskog ansambla u potpuno obnovljenu zgradu Pozorišta ”Bora Stanković”, bez sumnje je najvažniji događaj za sve Vranjance, ali i građane celog juga Srbije. Na ovaj dan čekali smo punih sedam godina, i zahvaljujući Vladi Republike Srbije, lokalnoj samoupravi i brojnim donatorima, Vranje je dobilo najsavremeniju zgradu pozorišta. Uloženo je 368 miliona dinara, i ovaj objekat imaće multifunkcionalnu ulogu”, rekao je gradonačelnik Milenković, dodajući da će Vranjanci nakon 30 godina dobiti i bioskop.

“Otvaranjem odajemo počast najpoznatijem Vranjancu, Borisavu Stankoviću, čije ime nosi pozorište. Prvi put vranjanska publika videće dramu ”Koštana” u formi opere u režiji priznatog Vranjanca Juga Radivojevića, a ovdašnji ansambl, koji je predano radio i osvajao nagrade u vreme obnove zgrade, izvešće ”Nečistu krv””, naglasio je Milenković.

Gradska sekretarka za kulturu Zorica Jović na konferenciji za medije istakla je da su kultura i kreativnost identifikovani kao strateška područja razvoja Vranja.

“Pozorište će biti centar kulturnih dešavanja, mesto za inspiraciju i stvaranje inovativnih umetničkih sadržaja. Zbog toga je veoma važno što će ovaj objekat opet zaživeti u punom sjaju i kapacitetu”, naglasila je Jovićeva.

Direktor pozorišta Nenad Jović govorio je o 39. Borinim pozorišnim danima i planovima vranjskog ansambla, koji je uprkos tome što je proteklih sedam godina radio u krajnje nepremirenim uslovima, osvojio veliki broj nagrada.

“Imamo veliku obavezu da opravdamo poverenje, koje nam je ukazano, i da u ovom najsavremenijem objektu radimo još odgovornije”, istakao je Jović.

Umetnički direktor Bojan Jovanović najavio je pripremu pet premijera u novoj pozorišnoj sezoni.

Poklon građanima Vranja biće i specijalno organizovan prenos uživo opere “Koštana” na Gradskom trgu.

U narednih mesec dana biće postavljena i izložba “Pozorište kao trajanje, Neprolazno u prolaznom: ”Nečista krv” i ”Koštana” Bore Stankovića na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu”, kao poklon izložba kolega iz nacionalnog teatra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More