Radojičić u zvaničnoj poseti Beču, potpisan sporazum o saradnji dva glavna grada

Foto: Beoinfo
158

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je u zvaničnoj poseti Gradu Beču u toku koje je sa gradonačelnikom austrijske prestonice Mihaelom Ludvigom potpisao Sporazum o saradnji između dva glavna grada.

Radojičić je naglasio da je cilj potpisivanja sporazuma između Grada Beograda i Grada Beča unapređenje saradnje intenzivnom razmenom iskustava i primenom dobre prakse.

“Mi smo danas zajednički postavili cilj da kontinuirano unapređujemo i razvijamo međusobnu saradnju i razmenu. Ta naša bliska saradnja i intenzivna razmena iskustava i primera dobre prakse biće važni razvojni impulsi za oba grada. Zato ćemo nastojati da unapređujemo razmenu informacija i znanja u oblastima od zajedničkog interesa. Sporazumom se predviđa saradnja u oblasti pametnih gradova, razvoja urbanizma, stanovanja, zdravstva, kulture, privrede i turizma. Naša dva grada su slična po veličini i broju stanovnika, a ujedno su i ključna čvorišta na Dunavu. Smatram da je bliska saradnja u obostranom interesu, kao i da se njeni plodovi mogu osetiti i izvan granica dvaju gradova”, ističe Radojičić.

Radojičić je istakao da Beograd uči od najboljih, a da je jedan od najuzornijih modela svakako Beč koji se susretao sa problemima koje mi danas imamo i uspeo da za njih nađe najbolja rešenja.

“To se posebno odnosi na primenu koncepta pametnih gradovaobzirom na to da je upotrebom visokih tehnologija u službi građana Beč uspeo da poboljša kvalitet života građana i da im olaa svakodnevicu, a to je ono što želimo da postignemo u Beogradu”, rekao je Radojičić.

Sporazum predviđi saradnju u oblasti održivurbanmobilnosti, uz favorizovanjpešačkog i biciklističkog saobraćaja, gde je Beč napravivelikpomake. Beč je za 18 godinproširimrežu biciklističkih stazsa 835 na 1.398 kilometara.

Radojičić je naglasio di težnjBeogradidu takođe u pravcu razvijanjmrežbiciklističkih staza. U narednčetiri godine u Beogradu planiramo da uradimo novih 120 kilometara biciklističkih staza, tako da njihova ukupna dužina bude 200 kilometaraa raspisali smo i tender za uvođenje javnih bicikala – objašnjava gradonačelnik.

Imajući u vidu sve navedeno, uključivanje bečkih stručnjaka, kada je reč o izradi plana održive urbane mobilnosti, bilo bi izuzetno dragoceno za Beograd, dodaje Radojičić.

“Izgradnjoadekvatne infrastrukture, to jest pretvaranjem glavne Ulice Marije Hilfer u 1,6 kilometara dugu pešačku stazu, Beč je postao primer broj jedan u Evropi po pitanju urbane mobilnosti. Želimo da Beograđanima gostima omogućimo lakše brže kretanje kroz grad zbog toga širimo pešačke zone i biciklističke staze. U poslednje četiri godine urađeno je 28.000 kvadratnih metara pešačkih zona u centru grada i nastavljamo sa njihovim širenjem”, naglasio je Radojičić.

Kada je reč o saradnji u oblasti kulture i društvenog životana koju ovaj dokument obavezuje potpisnike i koja je zavredela da bude pretočena u sporazum, Radojičić je istakao da je potrebno iskoristiti manifestacije zajedničkog karaktera kao što su bili Dani Beča u Beogradu.

“Naša dva gradvezuje i bogato nasleđe i savremeni tokovi u oblasti kulturne saradnje. Organizovaćemi kulturnrazmenkoje bi doprinelrazvoju i promociji zajedničkog kulturno-istorijskog stvaralaštva, koje je bogatoaksimu vidu dsu mnogobrojnznamenitličnosti živeli stvaralu Beču poput VukStefanovićKaradžića”, rekao je gradonačelnikposebnističući i značaj zajedničkrevitalizacije i uređenjkulturno-istorijskih objekatu strarom jezgru dvaju gradova.

Gradonačelnik Radojičić je objasnio da, prema procenama, u Beču živi oko 250 hiljada Srba. Bečke firme sve više su zainteresovane za projekte u Beogradu, tako da je ovaj dokument još jedan način da se prodube i učvrste dobri odnosi.

“Beograd i Beč spaja duga istorija plodne saradnje. Naše dve zemlje su prijatelji i dobri partneri. Austrija podržava Srbiju na putu evrointegracija. Imamo snažne zajedničke privredne interese – podstičemo privrednu saradnju i investicije. Austrija je jedna od zemalja koje su u vrhu najznačajnijih investitora u našoj zemlji. Privrednici iz Austrije rado započinju svoj posao u Beogradu i ostaju u njemu”, kazao je Radojičić.

On je dodao i da kao gradonačelnik nastoji da Beograd razvija međunarodnu saradnju jer često glavni grad može da ima i diplomatsku ulogu. Kako je rekao, glavni gradovi su lokomotiva razvoja zemalja, jer se preko saradnje glavnih gradova unapređuje i bileteralna saradnja između dve zemlje na obostranu korist i u cilju zajedničkog prosperiteta 

“Zato je međunarodna saradnja na mojoj listi prioriteta kada je razvoj Beograda u pitanju. Ovaj sporazum je još jedan korak da Beograd otvori vrata svojim privrednicima, stručnjacima različitih oblasti i kulturnim predstavnicima koji žele da ostvare uspeh u Beču. S druge strane, ovim sporazumom otvaramo vrata Beograda austrijskim investitorima i ekspertima da svoje ideje predstave u Beogradu i da ga dožive kao grad u kojem se ispalati poslovati, stvarati i u koji treba investirati”, zaključio je prvi čovek Beograda.

Izvor Beoinfo
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More