Naučni rad jednog Srbina izazvaće pravu revoluciju u vinarstvu!

Doktor biohemije Miodrag Milovanović, a donedavno student na Univerzitetu Masarik u Brnu u Češkoj osmislio uređaj koji meri razne hemijske komponenete u vinu

Foto Pixabay.com
267

Zamislite da imate mali uređaj koji uz pomoć dve kapi šire ili vina, daje kompletnu analizu proizvoda sa osnovnim parametrima, uz pomoć senzora koji zamenjuju čulo mirisa i ukusa. Upravo takav jedan uređaj, koji će zasigurno uneti revoluciju u vinarstvu, osmislio je kroz svoju doktorsku tezu, doktor biohemije Miodrag Milovanović, a do nedavno student na Univerzitetu Masarik u Brnu u Češkoj.

„Biosenzorska analiza vina je metod kojom se mogu meriti razne hemijske komponenete u vinu, kao što su alkohol, šećer, vinobran, karboksilne kiseline…Želja je bila da se stvori uporedivi sistem sa prirodnim sistemom ljudskog mozga, odnosno senzori koji služe kao zamena ljudskog jezika i nosa“, kaže Milovanović za Bolju zemlju.

Preko 30 uzoraka iz Južnomoravske regije u Češkoj testirano je putem uređaja koji testira karboksilne kiseline u vinu uz pomoć biosenzora. Rezultat iz analize uređaja pokazuje sa kog područja je vino, koje berbe, da li je vino, crveno, belo, roze, kao i stepen izvršene malolaktičke fermentacije i dokaz da predvidi koje berbe imaju kapacitet da vino bude arhivno.

„Po tom principu svi ti podaci mogu da se sačuvaju u eksternoj memoriji tog biosenzora i biti uporedni tokom analiza nekih narednih godina u svrhe predviđanja godine berbe. Brža je od klasičnih metoda u laboratoriji, jer je merenje dostupno na svaka dva sata tokom fermentacije, a očitavanje rezultata trenutno, uređaj je jednostavan je za rukovanje, pogodan za terensku upotrebu, a ne zahteva stručnost lica kojim njime upravlja“.

Uređaj se sastoji od hardvera i softvera i naravno mikroprocesora koji je mozak aparata.

Radi na baterije, a nije veći od običnog smart mobilnog telefona, pa je prenosiv od vinarije do vinarije i predstavlja jeftiniju metodu merenja, s obzirom na broj uzoraka.

„Uz pomoć ovog uređaja – biosenzora svako vino može da ima svoju servisnu knjigu, jer su parametri koji se prate mogući još od rane faze listanja vinograda do trenutka kada vino odležava u hrastovim buradima ili staklenim bocama“, objašnjava Milovanović koji inače iz Loznice vodi poreklo iz župskog Aleksandrovca.

S obzirom na klimatske promene koje menjaju sliku vinarstva, jer usložnjavaju uslove gajenja vinove loze, nove tehnologije dobijaju na značaju. Ovaj uređaj, koji upravo prati sve te promene trenutno služi za laboratorijske i eksperimentalne svrhe.

„Nalazi se na češkom univerzitetu u laboratoriji za biosenzorsku analizu. Uređaj je prototip i njegova komercijalna primena će još malo sačekati. Vreme je da počnemo da gledamo u nove načine proizvodnje sa starim tradicionalnim postupcima, koji mogu da se prilagode i usklade sa najnovijim tehnologijama. Na taj način ćemo biti u korak sa vinskom elitom!“, tvrdi sagovornik Bolje zemlje.

Izvor https://www.boljazemlja.com

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More