“Štajerske novice”: Srbija ulaže ozbiljan napor da Pupina otrgne od zaborava

Foto: wikipedia
201

Slovenački časopis “Štajerske novice” piše o tome da se u Srbiji decenijama ulažu ozbiljni napori da se “najveći srpski naučnik i lobista u svetu Mihajlo Pupin otrgne od zaborava”.

Kako navode u tekstu o Oktobarskim susretima koji se svake godine u čast velikog naučnika i patriote održavaju u njegovom rodnom Idvoru, ove godine se to događa 40. put, a na Pupina u malom banatskom selu podsećaju rodna kuća, muzej koji je smešten u zgradi stare škole i Narodni dom – Pupinova zadužbina rodnom selu koja je trebalo da postane narodni univerzitet.

Svake godine, pišu “Štajerske novice”, na Oktobarske susrete stižu predstavnici društva “Mihajlo Pupin” iz Ljubljane na čelu sa njihovom predsednicom Divnom Obrenović, koja je prošle godine dobila prestižno priznanje Pupinovu medalju.

U obrazloženju komisije navodi se da Divna Obrenović decenijama prati aktivnosti posvećene srpskom geniju i da je zaslužna za realizaciju nekoliko važnih projekata posvećenih Pupinu.

“Štajerske novice” podsećaju da je Pupin rođen 9. oktobra 1858. godine u Idvoru u Banatu, da je sam sebi dao nadimak “Idvorski”, da su mu roditelji bili nepismeni zemljoradnici, ali da su ga upućivali od ranog detinjstva da ide u svet i bavi se naukom. Majka mu je govorila da je znanje svetlost koja osvetljava kroz život i da ne sme ostati slep kod očiju, piše u tekstu koji je objavio časopis “Štajerske novice”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More