Dačić uručio orden Mili Pivnički Malruni: Najvažnije je bez obzira u kojoj oluji se nađemo, da ne puštamo ruke jedni drugima (FOTO)

TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Ognjen Stevanovic
583

Mila Pivnički Malruni, supruga 18. premijera Kanade Brajana Malrunija kojoj je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče uručio orden Viteza svetosavskog pacifizma, izrazila je zahvalnost, jer je, kako je rekla, dobijanjem tako važnog priznanja dospela na listu onih koji su zadužili srpski narod i državu.

“Počastvovana sam što se nalazim uz Milunku Savić, Desanku Maksimović, Nikolu Teslu, Mihajla Pupina i druge velike Srbe i Srpkinje koji su dobili orden zbog velike ljubavi prema svojoj zemlji, koju su zadužili srpski narod i državu”, rekla je u Malruni, čija je porodica iz Novog Bečaja.

Mila, Milica Malruni koja je, kako Dačić kaže, uvek znala da sačuva srpski identitet u Kanadi dajući doprinos razvoju veza dve zemlje, dodala je da je raduje što Srbija ide pravim putem bez obzira na okolnosti koje uvek nisu bile na njenoj strani.

TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Ognjen Stevanovic

Navela je da je, iako je iz Srbije otišla sa pet godina, vaspitana u “srpskom pravoslavnom duhu” i da ju je Brajan Malruni “naučio da se mogu voleti dve zemlje istovremeno”.

“U meni su pomireni istok i zapad”, rekla je Malruni koja je posvećena humanitarnom radu, pomaže deci oboleloj od raka, cistične fibroze, promoviše baletotarapiju, vodi Fondaciju sa sedištem u Montrealu koja nosi ime njenog oca Dimitrija koja brine o mladim talentima iz oblasti neourologije.

Najvažnije je bez obzira u kojoj oluji se nađemo da ne puštamo ruke jedni dugima, poručila je Malruni koju je Dačić nazvao i prvom damom srpske dijaspore, a koja je zajedno sa suprugom Brajanom i četvoro dece, a zahvaljujući vezama sa Belom kućom i Bakingemskom platom, postala kultna kanadska porodica sa važnim mestom i u svetskom džet setu.

TANJUG/ Ministarstvo spoljnih poslova/ Ognjen Stevanovic/

Pored ordena, Mila Malruni dobila je i ikonu svetog Nikole iz 1920, krsne slave Pivničkih, a Dačić je primetio da je Mila Malruni primer kako bi dijaspora trebalo da se ophodi prema matici.

“I kada je bila prva dama Kanade od 1984. do 1993. godine, pa sve do danas, ostala je ponos Srbije, jer je znala kako da sačuva srpski identitet, veru i jezik, dajući doprinos razvoju srpsko-kanadskih veza”, naveo je Dačić.

Naredne godine trebalo bi da bude otvoren Muzej srpske dijaspore u kući Pivničkih u Novom Bečeju gde će centralno mesto imati Salon Pivničkih u kome su se okupljali i družili velikani poput Mihajla Pupina, Branislava Nušića i Laze Kostića.

Dačić je naveo da je knjiga “Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja” od velikog značaja za očuvanje srpskog identiteta, kulture i tradicije, kao i običaja predaka, ne samo za Srbe u Kanadi već i za našu dijasporu širom sveta.

Učenici muzičke škole Mokranjac na svečanosti su otpevali himne dve zemlje i pesmu “Tamo daleko” u znak sećanja na srpsko-kanadsko prijateljstvo i savezništvo iz Prvog svetskog rata.

Upravo te veze iz Prvog svetskog rata bile su razlog da Brajan Malruni dobije plaketu srpsko kanadskog prijateljstva, a uz nju i plaketu za najboljeg srpskog zeta.

Ministar je u šali rekao da je Brajana pitao da li zna izreku “odatle si odakle ti je žena”, te da mu je on potvrdio da je “to 100 odsto tačno”.

“Tako da nije samo Mila naša – i Brajan je naš”, rekao je Dačić.

Mili Malruni je priznanje dodeljeno povodom Dana srpske karijerne diplomatije.

Srpska snajka kumuje engleskom princu?

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More