Kroz prošlost i sadašnjost srpskog naroda, premijera filma “Teslin narod” u Vašingtonu (FOTO)

Foto: PrintScreen/YouTube
226

U Vašingtonu u prestižnom “Landmark Cinema E Street“ održana je premijera dokumentarnog filma Teslin narod, reditelja i producenta Željka Mirkovića. Premijeru su organizovali Srpski narodni savez i predstavništvo Republike Srpske u Vašingtonu, u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu.

Teslin narod je rađen u koprodukciji Optimistic filma i Radio-televizije Srbije. Nakon projekcije publici su se obratili reditelj i producent Željko Mirković, Džek Dimić u ulozi Nikole Tesle, koscenarista filma Miloš Rastović, Dejvid Vujić – učesnik u filmu i član Apolo programa, Obrad Kesić kao učesnik u filmu i predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu, kao i Ambasador Republike Srbije u Vašingtonu Đerđ Matković.

Foto: PrintScreen/YouTube

Podsećamo da se dokumentarni film Teslin narod, kvalifikovao se za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2019 i time zvanično postao Kandidat za Oskara.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba, pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, upoznaćete i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, jedinu ženu člana Njujorške akademije nauka Gordanu Vunjak Novaković, srpske inženjere, tvorce programa „Apolo”, legendarne Oskarovce Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i mnoge druge čije je ime utkano u istoriju.

Foto: PrintScreen/YouTube

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi 100 znamenitih Amerikanaca, ali i zanimljivosti poput one da je čuvena dži-aj-džo igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

Svi ovi ljudi ostavili su traga gradeći ne samo Sjedinjene Američke Države gde su delom živeli i radili, već su svoja imena ugradili u istoriju Srbije. Priča o njima nije samo priča o njihovom uspehu, to je i priča o celom našem narodu i njegovim potencijalima koja nadrasta lokalne ili nacionalne okvire.

Foto: PrintScreen/YouTube

„Zašto Teslin narod? Teslin narod je simbol koji se prepoznaje kao mogućnost povezivanja radi ostvarivanja pozitivnih ciljeva. Simbol koji ne traži geografsko objašnjenje, nego se prepoznaje kao brend koji obavezuje da se jedino zalaganjem i rezultatima postižu pozitivne vrednosti. Danas, imamo prilike da izaberemo da Nikola Tesla bude simbol za ponovno uspostavljanje komunikacija, jer je Tesla ime koje svi priznaju”, istakao je reditelj i producent Željko Mirković.

Glumac Džek Dimić veoma je zadovoljan što je u filmu igrao lik Tesle: „Teslin narod, reditelja Željka Mirkovića, je priča o ljudima koji su sticajem različitih okolnosti u poslednja dva veka napuštali otadžbinu i ostvarivali se u SAD. Njihova ljubav prema zemlji koju su ostavili je ostala u njima i toliko je jaka da su je prenosili i generacijama koje dolaze za njima. Film pokazuje tu vezu sa otadžbinom koja je neraskidiva i služi kao primer i podstrek otadžbini da tu ljubav uzvrati onima koji je još uvek vole. Tamo daleko…”

Foto: PrintScreen/YouTube

Ovaj dugometražni dokumentarni film rađen je u produkciji “Optimistic film”-a i RTS-a, na inicijativu fondacije “Tesla Science Foundation” iz Filadelfije, a film su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić, Filmski Centar Srbije, “Go4Yu”.

Foto: PrintScreen/YouTube

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, a u ulozi Nikole Tesle je Džek Dimić.
U filmu se pojavljuje više od 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili Sjedinjene Američke Države. Film traje 83 minuta.

Teslin narod u najznačajnijim arhivima SAD

Ostvarenje Teslin narod uvršteno je u arhive institucija: Kongresna biblioteka u Vašingtonu, biblioteka Univerziteta Harvard, biblioteka Univerziteta Jejl, Hilandarska naučna biblioteka naUniverzitetu u Ohaju, biblioteka Univerziteta Kolumbija, biblioteka Univerziteta u Ohaju, biblioteka “Elmer Holmes Bobst” u Njujorku, biblioteka “Hilman” Univerziteta u Pitsburgu, biblioteka Univerziteta Djukejn, biblioteka Univerziteta u Pensilvaniji.

“Teslin narod” u Vašingtonu, velika premijera filma (FOTO)

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More